OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: Jan Vostervan)

Zeeuws fruit in beeld

  Cultuur

MIDDELBURG - In boekhandel de Drvkkery exposeert de Amsterdamse fotograaf Jan Vostervan maandag 9 juli tot en met zaterdag 18 augustus foto's van Zeeuwse fruitbomen en bloemdijken. Jan Voster genoot zijn opleiding aan de Rietveld Academie en exposeerde in binnen- en buitenland. Na een Ierse periode fotografeerde hij de laatste tijd in Zeeland en deze expositie is daar een weerslag van.

Voster schrijft zelf over de expositie:

"In mijn fotografisch werk heeft de vraagstelling, wie we zijn, wat we doen hier op aarde en hoe de natuur daarop reageert altijd centraal gestaan. Dit heb ik in Nederland onderzocht, daarna in de Ierse en Keltische landschappen: verlaten havens gefotografeerd waaruit ooit de emigranten voor de hongersnood naar America vertrokken, verdwenen spoorlijnen, de teloor gegane textiel industrie, de door conflict geteisterde steden, valleien waar het boeren leven uit weg getrokken was, Keltische ringforten in de heuvels. Daar heb ik beeldverhalen over gemaakt. Nu ben ik in Zeeland, dicht bij huis verder gegaan.

Bij toeval stuitte ik op de naam van een plaats waarvan die naam ook een verdronken plaats in Zeeland bleek te zijn. Ik kwam al snel tot de ontdekking dat er wel 170 verdronken dorpen zijn en ik werd als het ware de geschiedenis van Zeeland ingezogen. Dan begrijp je de impact wat dat heeft gehad op de Zeeuwen. Ik heb mezelf in het hart van Zuid-Beveland gepositioneerd en ben rond gaan kijken, de overweldigende monumentale pantsering van de dijken om de zee buiten te houden. Maar daar zat 'm voor mij toch niet echt de ziel van het landschap."

Op een avond toen ik in het door de watersnood zwaar geteisterde dorp Waarde reed, zag ik een mooie oude boerderij, nog daterend van voor de ramp, waar een heel mooie in bloei staande hortensia struik voor stond en ik maakte daar een foto van...toen kwam er een nieuwsgierige heer op mij af en informeerde wat of ik aan het doen was, want ik heb een tamelijk kleine digitale camera op eigenlijk een te groot midden formaat camera-statief. Hij dacht dat ik van het kadaster was en het land aan het meten was, we raakten aan de praat, eerst wat schuw, maar later opende hij zich, hij was fruitteler en verderop was een van zijn boomgaarden met daarin een oude schuur...dat zou ik dan ook wel mooi vinden. Ik mocht van hem de boomgaard in gaan en daar trad ik dus een heel andere wereld binnen: van organisatie, het op grote schaal produceren en controleren van fruit. Het had iets dramatisch, maar ook iets heel moois en verstillend, heel erg beschermd door de hagen van bomen die om de boomgaarden geplaatst zijn, maar ook de architectuur ervan en de monumentale aanwezigheid in het landschap. 

Het riep bij mij vele vragen op, dus ik ben vanaf dat moment de wereld van appels en peren in gedoken en in hoe het landschap van Zeeland is ontstaan en dat eigenlijk iedere stormvloed door de eeuwen heen z'n sporen heeft achtergelaten in de vorm van weelen, de kleine watertjes die zijn ontstaan door het weer terugtrekken van de zee na een stormvloed. De bekendste is de Zwaakse Weel, ooit een druk bevaren getijden kreek, de verbinding tussen de Westerschelde en het Veerse Gat. Ook de eerste dijken die door mensen handen werden aangelegd om de drooggevallen slib te beschermen, waardoor er een heel mooie kronkelige dijken landschap is ontstaan. Dit gebied staat ook bekend als de Bloemdijken of het Heggengebied, ook groeien daar voor Nederland zeldzame struiken – en plantensoorten die prachtig met elkaar zijn verweven.  

En hier zit eigenlijk het thema van mijn beeldverhaal: hoe ziet het er uit, als je de georganiseerde natuur tegenover de natuur die een vrije en veel natuurlijker loop heeft gehad naast elkaar laat zien. Er zitten zoveel elementen van het leven, de historie en onze cultuur in, ook appels met peren met elkaar vergelijken...'t moet kunnen!"

Meer berichten