Eind augustus zijn er weer verschillende kunstroutes te bezoeken in de gemeente Veere. Van schilderijen tot keramiek en van glawerk tot drijfhout, er is van alles te bewonderen. FOTO: Ineke Holtkamp, exposant.
Eind augustus zijn er weer verschillende kunstroutes te bezoeken in de gemeente Veere. Van schilderijen tot keramiek en van glawerk tot drijfhout, er is van alles te bewonderen. FOTO: Ineke Holtkamp, exposant. (Foto: )

Nazomers kunst kijken op Walcheren

  Cultuur

VEERE - Deze nazomer staan Oostkapelle, Koudekerke en Dishoek in het teken van kunst. Van eind augustus tot en met begin september is er in alle drie de dorpen van alles te zien en te beleven voor de kunstliefhebber en andere belangstellenden.

Inmiddels zijn de kunst -en cultuurroutes een begrip op Walcheren. We kennen natuurlijk de koopzondagen in Middelburg met daarbij horend de route door de oude stad, maar ook in de omliggende dorpen in de gemeente Veere is kunst en cultuur in trek. Oostkapelle beet de spits af dit jaar, met een heus thema: ‘golvend lijnenspel’. Er is gekozen voor dit thema vanwege de ligging van het dorp, aan de kust. Kunstenaars mochten zelf invullen hoe ze de zee verwerkten in hun werk.

Divers

De route loopt onder andere langs huizen en ateliers van de kunstenaars, maar er is ook van alles te bewonderen bij de overzichtstentoonstelling in de dorpskerk. Alle exposerende kunstenaars komen uit Oostkapelle of zijn uitgenodigd te exposeren door een Oostkapelse kunstenaar. Aankomende editie bevat nieuwe locaties en ook horeca gelegenheden werken samen en ontvangen kunstenaars. In totaal zijn er veertien locaties te bezoeken en doen er 34 exposanten mee, wat zorgt voor een divers aanbod. Alle locaties zijn geopend van 10 tot half 18 en zijn te herkennen aan de sandwichborden die door het dorp te vinden zijn. De route is aangeduid via bewegwijzingsborden en folders met onder meer de exposanten zijn te vinden bij de VVV’s op Walcheren.

Leerlingen exposeren

Ook in Koudekerke en Dishoek wordt aandacht besteedt aan kunst en cultuur. Het jaarlijkse ‘Koudekerke uit de kunst’ keert terug van donderdag 30 augustus tot en met zaterdag 1 september naar het kunstenaarsdorp. Op zo’n twintig locaties zullen ruim 60 exposanten, waaronder amateurkunstenaars en professionals, hun werk tentoon stellen aan het publiek. Bijzonder dit jaar zijn de leerlingen, met kunstvakken in hun pakket, van Christelijk Sholengemeenschap Walcheren. Zij zullen, als opdracht passend bij hun afstuderen, hun werk exposeren in de openluchtkerk in Dishoek. De kunstenaars exposeren allen vanuit hun huis, atelier of een speciale locatie.

Schilderingen tot glaswerk

Ook het aanbod aan werk in Koudekerke en Dishoek is heel uiteenlopend. De verschillende locaties zorgen ervoor dat dit nog meer geaccentueerd wordt. Aan de Middelburgsestraat zijn onder meer Liesbeth Mullemeister met keramiek werk en Joop Deurloo met zijn objecten van drijfhout te vinden. Op het dorpsplein exposeren onder meer Cor Hemmes met glaskunst, Paula Drost met schilderkunst en Hans Pihl met abstracte kunst, en aan de Duinstraat is werk te zien van kunstenaars als Jaqueline Geluk met keramiek werk, Kantkring Walcheren met kloskant, fotoclub Valkenisse met fotografie en Glasclub Eljohara is er te vinden met glaswerk. Kortom, voor iedereen wat wils. De locaties van de kunstenaars zijn te herkennen aan de banieren en borden langs de route. Het evenement is nu al op Facebook te volgen via Koudekerke uit de kunst, waar onder andere kiekjes van kunstwerken worden getoond en belangstellenden alvast kennis kunnen maken met het werk van de kunstenaars.

Voor meer informatie over de exposanten en de route door Koudekerke en Dishoek, kijk op www.koudekerke-dishoek.nl/uitdekunst.

Meer berichten