Marco Pagee samen met partner Michelle Urquhart
Marco Pagee samen met partner Michelle Urquhart (Foto: THEO RIETVELD)

Marco van Pagee tussen kaai en schip

  Cultuur

Middelburg - Marco van Pagee (68) iswereldberoemd klassiek musicus in Australië en nu, na tweeënveertig jaar, keert hij terug naar zijn stad: Middelburg. Of hij blijft? Dat weet hij niet. Sinds hij drie jaar geleden Michelle Urquhart ontmoette, leeft hij tussen twee continenten: Australië en Europa. Of zoals hij zelf zegt: "Tussen kaai en schip."

an tafel in zijn bescheiden Middelburgse woning, steekt hij van wal. Zijn partner Michelle, afgelopen maand overgekomen uit Australië, zet koffie. Marco: Ik ben geboren in Middelburg en we woonden aan de Rouaanse Kaai. Mijn vader was architect. Thuis hoorde ik veel klassiek. Eén stuk sprong eruit: het Vioolconcert van Tsjajkovski met violist Zino Fransescatti. Hij is nog steeds mijn held. Toen vond ik het geluid van al die violen schitterend. Thuis hadden we een viool die mijn vader ooit ergens kocht. Na jaren aandringen begon ik op m'n achtste met viool lessen aan de Muziekschool destijds boven de concertzaal aan de Singelstraat. Naast muziek was ik ook een fanatieke schaatser en werd op m'n vijftiende Zeeuws jeugdkampioen. Op mijn vijftiende werd ik Zeeuws jeugdkampioen. Uiteindelijk had ik maar één doel: violist worden. Na de middelbare school wilde ik violist worden.

Den Haag/Amsterdam

Om toegelaten te worden bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag moest ik eerst een voorbereidende cursus volgen om mijn viooltechniek en muziektheorie bij te spijkeren. Op mijn 18e werd ik toegelaten, studeerde viool met Joachim Röntgen en Davina van Wely en deed na vijf jaar eindexamen. Vlak daarvoor speelde ik m'n recital programma door voor mevrouw van Wely in aanwezigheid van de toen elfjarige Jaap van Zweeden. Zijn commentaar:"Heel muzikaal gespeeld maar het kan wel wat zuiverder." Ik vermeed militaire dienst en kreeg de kans om twee jaar verder te studeren; altviool met Jurgen Kussmaul en orkest directie met Louis Stotijn. Ik studeerde cum cum laude af voor altviool in 1976. Tijdens mijn laatste jaar aan het conservatorium werd ik benoemd tot 2e soloaltist bij het Radio Kamerorkest. En toen kwam Melbourne.

Melbourne/Middelburg

Na mijn altviool examen vertrok ik in 1967 naar Australië. Daar kreeg ik, na voorgespeeld te hebben, de functie van solo altviolist bij het Opera Ballet Orkest in Melbourne. Uiteindelijk woonde en werkte ik 42 jaar in Australië. Ik ben dankbaar dat ik mogelijkheden heb gehad in mijn carrière als musicus. Met jonge getalenteerde Australische musici heb ik concerten gedirigeerd in Australië, tijdens festivals en in Europa als hoogtepunt een concert met mijn Geminiani Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam. Ik was oprichter en artistiek directeur van het Melbourne International Chamber Music Competition en heb mij ingezet om jonge talentvolle studenten voor te bereiden voor een carrière als professionele musici. Sinds december vorig jaar woon ik in mijn geboortestad. Afgelopen maand gaven mijn partner Michelle en ik een huisconcert in de Zeeuwse hoofdstad. Michelle leed jarenlang aan een oogziekte en had een hoornvlies transplantatie. Voor de Keratoconus Group UK spelen we een benefietconcert in de Londense "Different Gallery" deze maand. En nu? Middelburg Australië? Tussen kaai en schip.

Meer berichten