Signeersessie Pauline Broekema

  Cultuur

Op zaterdag 1 december is van 15.30 tot winkelsluiting NOS journalist en schrijver Pauline Broekema te gast in boekhandel ’t Spui om haar nieuwe boek Het uiterste der zee (de Arbeiderspers) te signeren, haar lezers te ontmoeten en met ze van gedachten te wisselen.

Pauline komt graag in Vlissingen er liggen dierbare herinneringen. Ze mailde ons: Vlissingen is een bijzondere stad voor me. In meerdere opzichten. Omdat er goede vrienden wonen. En omdat ik nog altijd in weemoed terugdenk aan die snoeihete zomer van 1994. Ik ontvluchtte de bedompte Randstad en mocht het huis van mijn vrienden lenen. Onze zoon, een peuter nog, ging mee en mijn echtgenoot bleef achter om te werken. Ik leek hoogzwanger, maar moest nog tot oktober. Strand en boulevard en zee deden zò goed. Bij de groenteboer vroegen ze: 'u bent er bijna hè?' Eind oktober werden onze zoon en dochter geboren, vijf en acht pond. Ze zijn altijd kinderen van de zee gebleven.

Over het boek: Het uiterste der zee,
Twee Joodse families uit het land achter de dijken

In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.
Het uiterste der zeetoont de veerkracht en de moed van mensen en laat op indringende wijze herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd.

Meer berichten