Foto: Conny den Heijer

Zo lang je leeft nieuwsgierig blijven

  Cultuur

Conny den Heijer

Oost-Souburg -  Ineke Vervorst (73) vindt zichzelf maar een middelmatig violiste, al speelt ze met onderbrekingen al vanaf haar dertiende jaar viool. Vol verve, in Philharmonie 50plus.

Vroeger maakte ze thuis van een doosje met elastiekjes al een soort instrument. Op haar dertiende werd ze verliefd... op de viool. "Heerlijk, die geur van het hout, de hars, de klank," zegt Ineke stralend. "Ik ben er te laat mee begonnen want eigenlijk moet je dat vanaf je achtste jaar al zo'n beetje gaan doen. Daarom ben ik vorig jaar weer op les gegaan. Je raakt niet uitgeleerd op de viool. Bij Philharmonie 50plus hebben we nu drie violisten en dat is eigenlijk te weinig. Een paar erbij zou mooi zijn en dat geldt ook voor contrabas en cello. Die zouden het completer maken."

Ineke beperkt zich niet tot de viool. Zij is ooit begonnen met bariton en euphonium (tenortuba) bij Vlijt & Volharding en speelt ook hoorn in het Seniorenorkest Zeeland. Ze 'toetert' zoals ze dat zelf noemt. Iedere dag oefent ze op beide instrumenten. "Je moet de soepelheid in je spieren houden. Daarom doe ik aan ochtendgymnastiek en hoepelen en speel ik iedere dag. Ik heb inmiddels een iets kleinere viool, een 7/8. Die is handzamer voor mij." Muzikaliteit zit in de familie, ook man, kinderen en kleinkinderen zijn dol op muziek maken. "Ja de kleinkinderen kunnen hier ook lekker hun gang gaan hoor."

Ik word meegetroond naar de bijkeuken waar een 'drumstel' staat, op kinderhoogte, inclusief bellen en een triangel. "En op dit kleine viooltje spelen de kleinkinderen. Prachtig om te zien. Ik denk dat die interactie met de kleinkinderen, die hier regelmatig over de vloer komen, mij vitaal houden. En mijn nieuwsgierigheid naar het leven. De uitdaging om steeds weer aan iets te beginnen wat ik nog niet kan. Ik ben nog lang niet uitgeleerd." Ineke is een doorzetter, dat mag gezegd worden. "Dat komt misschien omdat ik wat later begonnen ben met viool spelen. Op oudere leeftijd ben je echt bezield en zet je door als je graag iets wilt leren."

 

 

Meer berichten