Een blik op Westkapelle vanaf het water: een landingsschip brengt voorraden voor de militairen en bouwmaterialen voor de dijkdichting. Foto: Ivo van Beekhuizen
Een blik op Westkapelle vanaf het water: een landingsschip brengt voorraden voor de militairen en bouwmaterialen voor de dijkdichting. Foto: Ivo van Beekhuizen (Foto: Conny den Heijer)

Polderhuis na verbouwing weer open

  Cultuur

WESTKAPELLE - Na een grondige verbouwing en herinrichting is het Polderhuis, musea en meer vanaf 9 februari weer open voor het publiek.

Maanden is er keihard gewerkt door alle vrijwilligers om de ruimtes in het museum te verbouwen, te schilderen en opnieuw in te richten. Zo'n 180 vrijwilligers die op jaarbasis ontzettend veel werk verzetten. Zonder hen zou het Polderhuis gewoonweg niet kunnen bestaan. Geen centimeter in het pand is onbenut gelaten en gunt de bezoeker een prachtige inkijk in de geschiedenis van Westkapelle.

Voor de heropening is alles in een nieuw jasje gestoken. Er zijn wanden geplaatst met nieuwe foto's en er liggen nieuwe objecten ter bezichtiging. In de loop der jaren kwamen er ook verhalen aan het licht die nog niet eerder verteld waren.

Gevonden voorwerpen

Wij kregen vast een sneak-preview tijdens een uitgebreide rondleiding. Op de eerste verdieping van het Polderhuis zijn de kustlijn, de voortschrijdende mechanisatie tijdens de werkzaamheden aan de dijk en gevonden voorwerpen tijdens die werkzaamheden te vinden, alles voorzien van tijd- en objectboeken met tekst en uitleg.

Tijdreis

Op de begane grond is een expositie van onder meer een Westkappels huishouden (te zien in een nagebouwd klompen kot uit 1930), klederdracht, de bezetting, de bouw van de Atlantikwall, de Slag om de Schelde, de wederopbouw, een ingerichte noodwoning, de komst van Molukkers naar het dorp en een oorlogsaquarium.

Museumcafé

Zoals gezegd is het Polderhuis niet alleen een museum maar heeft het pand ook een ruimte voor een museumcafé en een winkel, wekelijkse activiteiten en leent het zich bij uitstek voor wisselexposities van fotografen, schilders en kunstenaars. In het museumcafé is de expositie Westkapelle en haar kerken, toen en nu te zien. Deze bijzondere tentoonstelling laat een paar eeuwen kerkgeschiedenis zien. De exposanten zijn leden van de samenwerkende kerken in Westkapelle wat heeft geleid tot een boeiende serie panelen.

Exposities

Van 9 februari 2019 tot 13 januari 2020 is de expositie Voyage en Hollande 1907 van Albert Depré te zien in het museumgedeelte van het Polderhuis. Albert Depré heeft in 1907 een reis door Nederland gemaakt waarbij hij lang in Zeeland bleef hangen. Daar heeft hij foto's en schilderijen gemaakt van onder andere Westkapelle die een goed beeld geven van het dagelijks leven aan het begin van de twintigste eeuw.

Het Polderhuis is ook zeer geschikt voor kinderen: zij kunnen er bijvoorbeeld een speurpuzzel maken of een speurtocht houden met luister-, kijk-, doe- en denkopdrachten. En er is een lift aanwezig voor rolstoelgebruikers zodat niemand iets hoeft te missen van alles wat het Polderhuis, musea en meer te bieden heeft. Meer info over openingstijden en tarieven:

https://www.polderhuiswestkapelle.nl

 

Meer berichten