Jong geleerd is oud gedaan! Gitaarcoach Sander Elderkamp met zijn zoontje Enzo Sicilia Kotiso. FOTO: PF Zeeland
Jong geleerd is oud gedaan! Gitaarcoach Sander Elderkamp met zijn zoontje Enzo Sicilia Kotiso. FOTO: PF Zeeland (Foto: PF Zeeland)

'Muziekles moet laagdrempelig'

  Cultuur

WALCHEREN -  Het muziekonderwijs is door onder meer bezuinigingen flink in het slop geraakt. Maar er gloort hoop dankzij allerlei initiatieven waaronder Eddy's Kids waarbij aan jongeren op een laagdrempelige manier gitaarles wordt aangeboden met als doel de afstand naar een muziekschool of ander vervolgtraject kleiner te maken.

Kunsteducatie Walcheren heeft voor het muziekeducatieproject Eddy's Kids een bijdrage ontvangen van 10.000 euro van het Oranje Fonds. Eddy's Kids werkt samen met de Zeeuwse Muziekschool. Eén van gitaarcoaches, Frank Peeters, is docent bij de Zeeuwse Muziekschool.

Jong talent

Na de voorjaarsvakantie gaat het muziekeducatieproject Eddy's Kids voor kinderen uit groep zes t/m acht weer van start. Op acht Walcherse scholen krijgen kinderen gedurende vijftien weken de mogelijkheid om direct na schooltijd elektrische gitaarles te volgen. De gitaarlessen worden gegeven door professionele gitaarcoaches: Peter Wisse, Frank Peeters, René Koole en Sander Elderkamp. Ook gaan de kinderen op excursie naar bestaande vervolgtrajecten, zoals Pop aan Zee Kickstart en Podium Z, die je kunt doorlopen als jong creatief talent. Dit laat ze zien wat er allemaal mogelijk is na Eddy's Kids. Hiermee hoopt men leerlingen te enthousiasmeren en te motiveren verder te gaan met het maken van muziek. Tessa Sonnemans van Kunsteducatie Walcheren: "Het gaat om kinderen van groep 6,7 en 8 van ongeveer 10 tot 12 jaar, waarvan wij vinden dat iedereen daarvoor in aanmerking komt. Dankzij de subsidie zijn de kosten van de lessen laag. Deelname inclusief een gitaar en versterker in bruikleen, excursies en professionele begeleiding kost slechts 30 euro p.p. De lessen worden 15 weken gehouden en een les duurt 45 minuten. Kinderen kunnen zich aanmelden en inschrijven tot 1 maart. We hebben al aanmeldingen, maar we kunnen er in totaal zo'n 65 plaatsen. Hiermee hopen we leerlingen te enthousiasmeren en te motiveren verder te gaan met het maken van muziek."

Gitaarmuziek

Gitaarcoach en zelf muzikant Peetman Wisse: "Los van aanleg, moet je hard werken om een muziekinstrument onder de knie te krijgen. Door veel te oefenen kun je elk liedje leren spelen dat je wilt. Daarin schuilt een wijze levensles: als je je ergens voor inzet, kun je alles bereiken wat je wilt". Die wetenschap en ervaring kan voor veel kinderen een boost geven aan het zelfvertrouwen." De naam Eddy's Kids slaat op elektrisch gitaarpionier Eddy Christiani, de inmiddels overleden Nederlandse gitaarvirtuoos die later werd geëerd en zijn naam gaf aan de prestigieuze Eddy Christiani Award die van 2006 tot en met 2012 jarenlang in Vlissingen werd uitgereikt aan gitaargrootheden als Ad vanden Berg, Brian May (Queen), Jan Akkerman, George Kooymans en Steve Lukather (Toto).

Máxima

Het Fonds voor Cultuurparticipatie geeft door subsidies ook impuls voor muziekonderwijs in onze provincie. Op 20 februari bezoekt Koningin Maxima de Lasloods in Vlissingen als erevoorzitter van de landelijke stichting 'Méér Muziek In De Klas'.

Aanmelden (tot 1 maart a.s.) voor Eddy's Kids: kewalcheren.nl/projecten/gitaarproject-eddys-kids/

Meer berichten