De Sterrennacht
De Sterrennacht (Foto: Vincent van Gogh)

Viering rond Vincent van Gogh in Doopsgezinde kerk Middelburg

  Cultuur

Op zondag 17 februari om 10 uur is in de Doopsgezinde kerk van Middelburg een bijzondere viering rond Vincent van Gogh. Dominee Leuny de Kam van de Doopsgezinde gemeente zal ingaan op leven en werk van deze beroemde schilder en op datgene wat hem inspireerde.


De directe aanleiding hiervoor is de uitgave van een replica van de vier enige overgebleven schetsboekjes van Vincent van Gogh. Deze replica is op 17 februari in de Doopsgezinde kerk te bezichtigen.
Vincent van Gogh droeg altijd schetsboekjes bij zich om snel even wat te tekenen of te schetsen. Van deze boekjes zijn er slechts vier overgebleven, die zo kwetsbaar zijn dat ze in de kluis van het Van Gogh Museum liggen en vanwege hun kwetsbaarheid nog zeer zelden in het openbaar worden getoond. Om die reden heeft het Van Gogh Museum onlangs deze vier schetsboeken als facsimile’s in een gelimiteerde oplage laten uitgeven
Een van deze dure replica's is gedurende drie weken in de boekhandel De Drukkery op aanvraag te bekijken, maar wordt op 17 februari uitgeleend aan de Doopsgezinde gemeente. De replica's zijn handgemaakt en bijna niet van de echte schetsboekjes te onderscheiden.

Museumdienst
Leuny de Kam vraagt in de kerkdiensten, waarin ze voorgaat, regelmatig aandacht voor een bepaald schilderij als illustratie van het thema van de dienst. Ook leidt ze elk jaar een zogenaamde museumdienst in het Zeeuws Museum.

In de afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in het leven en werk van Vincent van Gogh.
Op zondag 17 februari is iedereen van harte welkom in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat. De toegang is gratis , er is wel een collecte. Aansluitend aan de dienst kan nagepraat worden bij de koffie of thee.

Meer berichten