Deelnemers en jury: Douwe Eisenga, Marianne Boer, Ertugrul Aktas, Vera Burm, Julian de Looff, Lise de Munck, Ab Nieuwdorp, Esra Jonckman, André le Clercq, Gisella Bergman, Harm Haverkamp, Evelien de Vries.
Deelnemers en jury: Douwe Eisenga, Marianne Boer, Ertugrul Aktas, Vera Burm, Julian de Looff, Lise de Munck, Ab Nieuwdorp, Esra Jonckman, André le Clercq, Gisella Bergman, Harm Haverkamp, Evelien de Vries. (Foto: Charlotte Baart)

Jury- en publieksprijs voor Lise de Munck

  Cultuur

MIDDELBURG - Tijdens het Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd 2019 op zaterdag 30 maart in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg heeft dwarsfluitiste Lisa de Munck (15) twee prijzen in de wacht gesleept.

Lise, wonend in Middelburg, won de publieks- en de juryprijs in de leeftijdscategorie 13 tot en met 18 jaar met het spelen van stukken van Chaminade en Mozart.

Blijven horen

De jury over Lise: "Ze is in staat om met haar instrument ons van het begin tot het eind beet te pakken. We zullen veel van haar blijven horen." Eerste in de leeftijdscategorie 6 tot en met 12 jaar werd Esra Jonckman (10) die op blokfluit stukken van Vivaldi en Telemann speelde.

In totaal deden zes finalisten aan het concours mee. Zij waren tijdens de voorrondes op 16 maart uit 19 kandidaten geselecteerd door de vakjury onder voorzitterschap van radio 4 presentator en tubaïst Ab Nieuwdorp.

Harp

Harm Haverkamp (12) werd met zijn harp tweede in categorie 6 tot en met 12 jaar. In de categorie 13 t/m 18 jaar was er een gedeelde tweede prijs voor de 18-jarige pianisten Ertugrul Aktas en Julian de Looff. De derde prijs ging hier naar Vera Burm (15) op viool. De jury was niet alleen tevreden over Lise. Over de andere winnaar van de eerste prijs blokfluitiste Esra Jonckman: "Ze is een rasmusicus. Als ze op het podium staat begint de muziek bijna als vanzelf te klinken."

Rasmusicus

Harm Haverkamp werd getypeerd als iemand die de vrijheid in de compositie opzoekt en zich die ook eigen maakt. De beide pianisten Ertugrul Aktas en Julian de Looff werden klavierleeuwen genoemd. "Ertugrul speelt met lef. Hij is iemand waarover gesproken blijft worden."

En Julian is volgens de jury een motor die maar doorgaat en blijft boeien. "Hij is bescheiden en serieus op het podium." Vera Burm maakt volgens Nieuwdorp muziek met haar hele lichaam. "Betrokken, meeslepend, avontuurlijk en virtuoos."

Sponsor

Het Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd werd dit jaar voor de veertiende keer gehouden in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Het tweejaarlijkse concours wordt georganiseerd door de Verenging van Vrienden van Het Zeeuws Orkest. Sinds 2009 sponsort Eastman Chemical in Middelburg het concours en inmiddels wordt dan ook gesproken over het Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd (EMZJ).

Meer berichten