Eisenga debuteert met For Mattia

  Cultuur
Componist en pianist Douwe Eisenga     Foto: Brandon Heinst
Componist en pianist Douwe Eisenga Foto: Brandon Heinst (Foto: Brandon Heinst )

Middelburg - Twee jaar geleden zag Douwe Eisenga (57) zichzelf niet als podiumartiest. Op 13 april brengt hij zijn nieuwste album "For Mattia" uit. Waarom nu wel en wat is het verhaal van het album? En hoe staat het met zijn andere composities voor orkest, ensemble en koor?

Hij ontvangt me in zijn werkkamer. Op de muur hangen netjes op een rij een aantal papieren met compositieopdrachten. We hebben het over zijn debuutalbum, zijn optredens van de afgelopen periode en zijn compositieopdrachten. Douwe: "Er komen een drietal lijnen bij elkaar. Twee jaar geleden wist stadgenoot en collega bij het collectief De Herbergen, Broeder Dieleman het zeker, hij zag voor mij een carrière als uitvoerend artiest in het vooruitzicht. Heel voorzichtig ben ik begonnen in de Grote Kerk in Veere tijdens het Koppenfestival. De respons die ik daarop kreeg, smaakte naar meer."

Album For Mattia

Douwe:"Een andere lijn is het nummer For Mattia dat ik schreef in opdracht van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos haar leven te beëindigen; een eerbetoon aan hun dochter. Omdat het zo'n persoonlijke opdracht was, wilde ik het zelf spelen." Het derde lijntje ontstond toen hij vorig jaar september op het spoor kwam van een platenlabel in Utrecht. Douwe:" Ik vond twee dingen bij hen leuk; hun artiestenstal gaat van jazz naar hedendaags naar pop. En het gaat bij hen om goede muziek die opgenomen wordt met een hoge geluidskwaliteit. In totaal acht uur heb ik zestien stukken opgenomen waarvan er acht op de LP komen en negen op CD. De naam van producer/opnameleider Brandon Heinst wil ik zeker noemen."

Delen van het album krijg ik in zijn werkkamer te horen met titels die elk al of niet een verhaal bevatten: Summit, The Opposite, Gentleman, Julia (een schets van het titelnummer wat een nieuw nummer werd); Pendulum Waves, The Cooper en Carried Away.

Popbandjes

Heb je ooit opgetreden?: "Ja dan heb ik het wel over dertig jaar geleden. Ik ben ooit begonnen als toetsenist in bandjes, gewoon popmuziek. We hebben het nog met een band geschopt tot de VPRO-radio NO op vrijdagavond, met een heel chaotisch live-optreden."

Eisenga ontdekte later toen hij als student op het conservatorium kwam, dat zijn jongere collega's veel beter piano speelden. "Dat moet ik aan hen overlaten. Daar wordt niemand vrolijk van als ik het ga doen. Als dat dertig jaar lang je groef is, moet je jezelf een enorme por geven om eruit te komen." En dat heeft Eisenga gedaan. Hij heeft inmiddels op verschillende locaties in het land opgetreden. Afgelopen zomer bijvoorbeeld op het Abdijplein tijdens het Zeeland Nazomer Festival.

Opdrachten

Eisenga heeft net een stuk gemaakt voor het Syrène Saxofoonkwartet. Hij is nu bezig met een Cantate in opdracht van de Nieuwe Kerk en het Blazers Collectief West.

Eisenga's muziek is luisteren op de rand van de tijd.

Meer berichten