Een deel van het projectkoor Op de voorgrond sopraan Maartje Stroo en rechts daarvan alt Hannah de Bruin
Een deel van het projectkoor Op de voorgrond sopraan Maartje Stroo en rechts daarvan alt Hannah de Bruin (Foto: PR)

Cantatedienst Mattheus Passion Bach in Zoutelande

  Cultuur

ZOUTELANDE - Op zondag 14 april vanaf 19.30 uur is er in Zoutelande een cantatedienst in de Catharinakerk. In deze dienst worden delen van de Mattheus Passion van J.S. Bach uitgevoerd.

De Mattheus Passion wordt in onze tijd vrijwel altijd uitgevoerd als concert. In Zoutelande plaatsen we dit stuk weer in de oorspronkelijke liturgische context. Dit is het vijfde jaar dat het op deze manier gebeurt. De afgelopen jaren was de kerk steeds tot op de laatste plaats bezet en moesten zelfs mensen teruggestuurd worden.

Deze dienst markeert het begin van de Stille week; voor velen een tijd van bezinning en reflectie. De passie muziek van Bach blijkt voor veel mensen daarvoor een goede inspiratiebron te zijn. De cantatedienst volgt wèl de structuur van dit overbekende werk, maar om het geheel in te passen in een dienst van anderhalf uur, moesten er keuzes gemaakt worden uit de muziek. Zo worden de evangelieteksten niet gezongen maar gelezen door Karin Wouters. Een projectkoor bestaande uit ervaren en deels geschoolde stemmen, onder leiding van dirigent René Molenaar, zingt het monumentale openingskoor, het emotionele slotkoor en alle koralen. Daarnaast zullen ook enkele bekende aria's klinken.

Alt soliste Hanna de Bruin, sopraan soliste Maartje Stroo en tenor solist Peter Reinders zullen achtereenvolgens de ontroerende aria 'Erbarme dich' , de aria 'Aus liebe will mein Heiland sterben' en "Ich will bei meinem Jesu wachen' ten gehore brengen. Jos Vogel, op kistorgel, Marco Ketels op blokfluit, Heleen de Munck op viool, Marianne Steutel op Hobo en Corella Nijsse op cello vormen met elkaar een instrumentaal ensemble dat koor en solisten zal begeleiden. Ds. Ruitenburg is de voorganger. 

Aan het einde van de dienst wordt gecollecteerd ter bestrijding van de onkosten.

Meer berichten