Foto: Gerard van der Hoeven

Ad Lijnse: 'Een halve eeuw wereldmuziek vloog voorbij'

  Cultuur

OOST- SOUBURG - Vorig jaar vierde muziekpodium Razzmatazz het 50-jarig bestaan en voorzitter en oprichter van het eerste uur Ad Lijnse heeft nu te kennen gegeven het stokje door te geven aan zijn opvolger Kees Reinhoud.

Ik ontmoet Ad (73) in het kleine zoldertheater in Oost-Souburg, tussen de de herinneringen aan zijn vele jaren daar. Ad: "Een halve eeuw wereldmuziek vloog met veel plezier voorbij, maar ik doe een stapje terug. Ik wil met mijn vrouw Loes reizen en heb daarnaast nog veel hobby's zoals fotografie en mijn lelijke eend." Maar als grote muziekliefhebber zal hij toch nog wel vaak terugkeren naar de 'grote huiskamer' die Razzmatazz is: "Ik zal nog regelmatig bardiensten draaien en blijf zijdelings betrokken."

752 concerten

Lijnse heeft zes plakboeken vol foto's van de 752 concerten die hij de afgelopen 51 jaar organiseerde. Daarnaast liggen honderden Cd's opgeslagen, die van de optredens zijn gemaakt. Terecht is hij trots op het feit dat Razzmatazz een begrip is en zonder subsidie al een halve eeuw onderscheidend is met een veelzijdig muziekaanbod.

Lijnse kijkt ook tevreden terug op andere activiteiten zoals bridge- en schaakavonden, speelgoedbeurs, fotocursussen, rommelmarkt, thema-avonden en barbecuefeesten en uitstapjes. "Hoogtepunten waren het festival dat we in 1993 organiseerden en optredens van Kolinda uit Hongarije, Guadalupe Urbina uit Costa Rica, Mama Roux en Session Americana. Maar ook bekende namen hier op zolder als Mathilde Santing en Frederique Spigt."

Een vast publiek, leden die wat geld doneerden en de persoonlijke benadering van artiesten zorgden ervoor dat Razzmatazz zonder subsidie draait. De muziekzolder heeft een specifieke sfeer, volgens Lijnse: "De muzikanten worden serieus genomen. Er is en was wisselwerking tussen muzikant en publiek. Zowel publiek als artiesten zijn na afloop dan tevreden."

Afscheid

Op 20 april wordt officieel afscheid genomen van Lijnse en wordt een tijdperk afgesloten met een optreden van de Belgische close harmony/swingband The Midnight Bluebirds & Their Sentimental Gentlemen. Razzmatazz gaat het nieuwe seizoen in met een nieuw bestuur waaronder voorzitter en vaste geluidsman Kees Reinhoud en programmeur en persman Hans Hoogeboom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden