Peter van der Vliet en zijn collega-rondleiders nemen bezoekers mee door heel de kerk, inclusief een rondgang over de trans buitenlangs de koepel. ALLE FOTO'S: FRANK HUSSLAGE
Peter van der Vliet en zijn collega-rondleiders nemen bezoekers mee door heel de kerk, inclusief een rondgang over de trans buitenlangs de koepel. ALLE FOTO'S: FRANK HUSSLAGE (Foto: Frank Husslage)

Sieraad van de stad open voor het publiek

  Cultuur

Walcheren is een eiland met een rijke geschiedenis en veel monumenten getuigen daarvan. Een groot deel van die monumenten is te vinden in Middelburg en een van de sieraden van die stad is de Oostkerk. Die is nu te bezichtigen, en lezers van De Faam krijgen korting op de toegangsprijs.

MIDDELBURG - Vanaf heel Walcheren is het silhouet van Middelburg te zien, dat gedomineerd wordt door de Lange Jan, het stadhuis, de torens van de abdij en de markante koepel van de Oostkerk.

Campanille

'In het oorspronkelijke plan zou deze koepel bekroond worden door een klokkentoren," legt rondleider Peter van der Vliet uit. "Maar tijdens de bouw werd het plan gewijzigd, en nu heeft de koepel een mooi lichte lantaarn en wordt de kerk geflankeerd door een aparte klokkentoren, een aangebouwde achthoekige campanille, zoals het hele Barokke gebouw uit achthoeken opgebouwd is."

Hoogtepunt

Deze en andere wetenswaardigheden krijg je te horen als je meedoet aan een van de rondleidingen die de komende weken in de kerk zijn. Het leuke is echter, dat je ze niet alleen hoort, maar ook zelf ziet en meemaakt. Met maximaal tien gasten gaat een van de veertig rondleiders door alle hoeken en gaten van de kerk, met als hoogtepunt natuurlijk de klim door de koepel en een rondgang over de trans met prachtig uitzicht over Walcheren

Details

Waar de Oostkerk als enorm gebouw de buurt domineert, zijn het vaak juist de minieme details die de gasten verbazen. Wie denkt rond te lopen in een gebouw met veel klassiek Italiaans marmer, komt bedrogen uit. Om de constructie zo licht mogelijk te houden, is die deels opgetrokken uit hout. Dat voor het laatst in 1996 door Zeeuwse schilders vakkundig als marmer beschilderd is. Dit deden ze zó bedrieglijk echt, dat we alleen door er op te kloppen kunnen horen dat het geen steen is.

Lezing

Woensdag 17 april 20.00 uur verzorgt Marjolijn Bergmann – van Leeuwen de lezing 'de Oostkerk in historisch perspectief'. Hoe ontwikkelde het geloof zich hier in Middelburg, en wat maakt de Oostkerk zo'n bijzonder gebouw? De Oostkerk is de eerste kerk in Middelburg die speciaal voor de protestantse eredienst werd gebouwd. Maar waarom werd er hier voor een koepelkerk gekozen? En hoe kon de Nederduitsch Gereformeerde Kerk zich al zo snel tot de publieke kerk van De Republiek ontwikkelen?

Kaarten € 7,50 via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets of aan de kerk vanaf 19.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden