Schets van één van de ruimten in het Maritiem Muzeeum.        FOTO: MaritiemMuzeeum
Schets van één van de ruimten in het Maritiem Muzeeum. FOTO: MaritiemMuzeeum (Foto: )

Muzeeum wordt gereed gemaakt voor de toekomst

  Cultuur

Vlissingen - Het Maritiem Muzeeum in Vlissingen gaat verbouwen en vernieuwen. Het totale plan bedraagt 3,3 miljoen euro waarvan inmiddels 2 miljoen is toegezegd. De rest zal uit fondsen, het bedrijfsleven en andere potjes moeten komen.

Museumdirecteur Onno Bakker blikt terug op periode toen hij begon: een organisatie in mineur, die in de overlevingsmodus stond en wanhopig naar een toekomst zocht waarbij met minimale subsidies een nieuw plan moest worden gemaakt. Vele sessies met personeel, bestuur, vrijwilligers, architect en projectbureau, leidden tot een ambitieus plan. Kernwoorden waren: Michiel de Ruyter, onderwaterarcheologie, verhalen, routering, recente historie, interactieve attracties en meer beleving voor het hele gezin.

Themamuseum

Ook buiten de muren van het museum worden online presentaties ontworpen voor scholen, bij bedrijven en andere musea. De eerste stap is gezet: het museum is sinds kort Canon-museum.

De volgende stap is de manier waarop de collectie wordt gepresenteerd: met innovatie, gekoppeld aan een duidelijke museum-route. Het gebouw krijgt een spiltrap die het Lampsinshuis met het nieuwe gedeelte verbindt. Het Maritiem Muzeeum is één van de vijf thema-musea in Zeeland, samen met het Museum van Industrieel Erfgoed, het Zeeuws Museum, het Bevrijdingsmuseum en het Watersnoodmuseum. Onder toezicht van het Openluchtmuseum wordt de Canon van Nederland met haar vensters zichtbaar. Elk museum heeft haar eigen thema.

Schetsen

De vernieuwingsplannen zijn nog schetsen, aldus Bakker. Met behulp van vernieuwde digitale presentaties, audio-tours en veel verhalen zal het museum verzekerd zijn van een goede basis van waaruit verder kan worden doorontwikkeld . De eerste stappen om het museum te vernieuwen zullen nog dit jaar plaatsvinden. De afronding van het project zal ergens in 2020 zijn. Na 15 jaar een nieuw begin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden