Orgel Sint Jacobskerk
Orgel Sint Jacobskerk (Foto: Koos Borg)

Orgelconcert vlissingen

  Cultuur

Op vrijdag 2 augustus is er om 12 uur weer een orgelconcert in de Sint Jacobskerk van Vlissingen, dat om 12 uur begint. Rien Balkenende uit Middelburg bespeelt het Flentroporgel en vertolkt dan de complete vijfde orgelsymphonie van Widor. De toegang tot dit concert is gratis.

Charles-Marie Widor schreef het werk in 1879. Hij stamt uit een geslacht van orgelbouwers en ging op advies van de bevriende Aristide Cavaille Coll studeren in Brussel bij Lemmens en Joseph Fetis. Vanaf 1870 tot 1933 was hij organist aan de St Sulpice in Parijs waar een van de meesterwerken van Cavaille-Coll staat. De symphonische franse orgelstijl begint vanaf Franck’s Grande Piece Symphonique en loopt via Guilmant,Widor en Vierne tot in de twintigste eeuw door. Het eerste deel van de Symphonie is geschreven in variatievorm;dan volgt een serenade; het derde deel is geschreven in menuetvorm; deel 4 in canonvorm en het stuk sluit af met de bekende Toccata.

Rien Balkenende(1959) studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma Uitvoerend Musicus orgel in 1984 in de Grote Kerk in Dordrecht. Hij was 10 jaar verbonden als organist aan de Gasthuiskerk te Zierikzee. Op het gebied van kamermuziek treedt hij veelvuldig op als begeleider van cello,fluit.klarinet en vocale werken . Hij speelde in 1996 met de Vlissingse harmonievereniging het 2e piano concert van Rachmaninoff. Van de Middelburgse componist Douwe Eisenga maakte hij een cd opname met diens piano compositie: Rivus II Als continuo speler is hij betrokken bij het uitvoering van Bach-cantate’s. Ook zet Rien Balkenende zich in voor uitvoering van werken van de Zeeuwse componist G.H. Brucken Fock. Op de CD “Laag water aan de Schelde zijn pianowerken en liederen van deze componist opgenomen. Als pianodocent is hij werkzaam aan de Zeeuwse Muziekschool. Vanaf april 2019 is hij benoemd als vaste organist van de Koorkerk te Middelburg. In een serie in deze kerk speelde hij alle vroege werken van Messiaen, orgelwerken van Arvo Part,Georg Crumb, Louis Andriessen en Gubaidulina.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden