Reigers in het riet, Gu Xuan
Reigers in het riet, Gu Xuan (Gu Xuan)

Chinese Art; Made in Holland

  Cultuur

COLIJNSPLAAT - Internationale kunstuitwisseling biedt een spiegel waarin we culturen, waarmee we contacten opbouwen, beter leren begrijpen en niet alleen die ander, maar ook onszelf beter leren kennen.

In de eerste maanden van 2020 is in GalleryMaritime Colijnsplaat expositie met maritieme kunst van zowel Nederlandse als Chinese kunstenaars.

GalleryMaritime heeft de laatste jaren meerdere maritieme kunstuitwisselingsprojecten uitgevoerd. Enkele daarvan hebben plaatsgevonden in samenwerking met kunstenaars uit Zuid-West China. Zo reisde de galerie met zes Nederlandse zeeschilders naar Xitang; een van de zes Chinese waterdorpen op de erfgoedlijst van Unesco. Dit dorp is gelegen aan het Taihu Lake en heeft ruim honderd bruggen over de rivierarm die het dorp doorkruist en 'de twaalfkoppige draak' wordt genoemd.

De Prefect van Wuxi/Xitang was gastvrouw voor de Nederlandse genodigden en liet de groep kunstenaars, waaronder twee Zeeuwen, een maandlang kennismaken met de erfgoed geschiedenis van haar Provincie. Elke dag werd er –in steeds een ander gebied- met Chinese maritieme kunstenaars, aan het water, buiten geschilderd en gebeeldhouwd. Het eindresultaat was vijfenzestig Nederlandse maritieme kunstwerken. Bij de afronding van het werkbezoek gingen de Nederlandse verbeeldingen ter expositie naar een nieuw museumpand 'Dutch Maritime Art Museum' genaamd.

In wederkerigheid nodigde GalleryMaritime daarna zes Chinese kunstenaars uit om in Nederland het waterlandschap te komen schilderen. Die internationale kunstenaarsuitwisseling liet een keur van werken na, waar de wederzijdse artistieke inspiratie van twee elkaar ontmoetende werelddelen van afstraalt. Het Nederlandse eindresultaat wordt in de galerie in Colijnsplaat tentoongesteld. We zien daarin niet alleen de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlandse en Chinese maritieme kunst. Het kleurpalet van beider cultuurinbreng kreeg er een extra dimensie bij.

Om dat te zien moet u zelf komen kijken!  

Chinese art, made in holland van 2 februari tot en met 31 maart 2020
Gallerymaritime is dagelijks geopend van 12.00-17.00 of op afspraak. Voorstraat 45, Colijnsplaat.

www.gallerymaritime.nl

Meer berichten


 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden