Stenen leeuwen zwermen uit over heel Nederland

  Cultuur
1907, een Amsterdamse Leeuw in afwachting van zijn vertrek naar Vlissingen.
1907, een Amsterdamse Leeuw in afwachting van zijn vertrek naar Vlissingen. (Foto: Stadsarchief Amsterdam)

VLISSINGEN - AMSTERDAM -  Sinds 1910 staan twee beelden van leeuwen onderaan de trap naar Boulevard Evertsen, de Leeuwentrap. Vanaf 1876 stonden zij bij het Centraal Station in Amsterdam.

Precies een eeuw na plaatsing van de leeuwen in Vlissingen werd in januari 2010 in Amsterdam het 'Genootschap Leeuwen van CS' opgericht met als belangrijkste doelstelling het opsporen van de ontbrekende leeuwen.
In maart 2020 brengt het Genootschap Leeuwen van CS het boek "De verdwenen leeuwen van het Amsterdamse Centraal Station" uit. Daarin een beschrijving van de geschiedenis van de beelden en een verslag gedaan van de zoektocht van hun huidige standplaats van alle leeuwen die ooit in Amsterdam stonden.
Het boek en telt 150 bladzijden, waarvan de helft bestaat uit beeldmateriaal, waaronder veel historische foto's van het Centraal Station en de directe omgeving daarvan. De herkomst van de Vlissingse leeuwen wordt beschreven in het verhaal over de aanleg van het Westelijk viaduct en in een apart hoofdstuk over de Leeuwentrap.

De kosten voor het drukken van het boek bedragen 14,50 euro, exclusief 4 euro verzendkosten. Wie dit boek wil hebben, moet dat vóór 24 februari 2020 laten weten. Dat kan door in dat geval 18,50 euro over te maken op de bankrekening van het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station NL33 INGB 0005 1177 28 onder vermelding van 'Boek' en uw naam en adres. Eind maart ligt het boek dan in je brievenbus.

Zie ook www.leeuwencs.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden