Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

“Na al die jaren vrijwilligerswerk, vervelen de doeken van Panorama Walcheren mij nog steeds niet”

Het Portret

Als vrijwilliger kun je iets betekenen voor de maatschappij. Denk aan branches als de zorg of kunst en cultuur. Maar het is een algemeen feit dat het werven van vrijwilligers niet gemakkelijk is. Daarom zetten wij hen in deze rubriek in het zonnetje. Want zonder hen, kunnen veel plekken niet openblijven of activiteiten niet doorgaan.

“Ik ken de schilder Jo Dumon Tak, die jaren voor museum Panorama Walcheren in Vlissingen de doeken heeft gemaakt”, vertelt vrijwilliger Carolien de la Vienne. “Ik ben fan van zijn werk en besloot mij aan te sluiten bij het vrijwilligersteam. Hoe lang ik dit exact doe weet ik niet eens, meer dan tien jaar denk ik. Nog steeds verveelt het niet.” Carolien is gastvrouw aan de receptie, maar loopt ook graag mee als gids met bezoekers. “Ik zeg altijd: ‘Iedereen kan dit vrijwilligerswerk doen.’ Zelfs als je weinig tot geen connectie hebt met Walcheren. Die connectie krijg je vanzelf als je lang genoeg naar de schilderijen kijkt.”

Verhalen komen boven
Carolien heeft zelf wel een connectie met Walcheren en woonde op meerdere plekken op dit eiland. “Het schilderij van Veere vind ik bijzonder. Een oud-burgemeester zei ooit dat Veere ook erg mooi is vanaf het water. Dat is te zien op dit doek. Leuk feitje: mijn ouderlijk huis staat er ook op. Bezoekers vinden dit soort feitjes erg leuk, het maakt het minder statig en informeel. Je raakt met elkaar in gesprek en de leukste verhalen komen boven. Bezoekers laten ook heel vaak een reactie achter in ons gastenboek. We vinden het geweldig om deze positieve reacties te lezen. Naast de groep vrijwilligers die gids is, hebben we ook veel klusjesmannen die alles in het museum onderhouden. Een leuk en onmisbaar team voor Panorama Walcheren.”

Locatie
Doordat Panorama Walcheren moest vertrekken uit de Machinefabriek, is het museum nu gevestigd in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel. Deze locatie is aanzienlijk kleiner en dat blijkt wel uit Carolien haar verhaal. “De doeken komen hier minder tot hun recht en we hebben ook niet genoeg ruimte om ze allemaal te laten zien. Wij vinden dat allemaal ontzettend jammer en hopen dat we of terug mogen naar de Machinefabriek of dat er een andere prachtige locatie komt waar het museum zich kan vestigen. Een waar toeristen ons makkelijk kunnen vinden.”

Favoriete doek
Een van Caroliens favoriete doeken is het Oranjebos. “Doordat het panorama is, lijkt het alsof je echt in het bos staat. Soms maken we foto’s van bezoekers en dan is het effect fantastisch. Mijn andere favoriet is de markt van Middelburg. Misschien omdat dit mijn woonplaats is. Ik vind het een indrukwekkend en vooral herkenbaar schilderij, dat maakt het voor mij extra bijzonder. Het verhaal hierachter, waar de inspiratie vandaan komt, is ook erg leuk om erbij te vertellen. Maar dat ontdek je wanneer je Panorama Walcheren bezoekt.”

Vrijwilliger worden
Geïnteresseerden die zich willen aanmelden als vrijwilliger bij Panorama Walcheren, kunnen contact opnemen via panoramawalcheren@gmail.com of een kijkje nemen op de website panoramawalcheren.nl. Carolien: “Enthousiaste vrijwilligers kunnen we altijd goed gebruiken. Wees welkom, kom eens langs, de deur staat open.”

Digitale krant