Logo de-faam.nl


Links op de foto Hans Droppert uit Heinkenszand op het slagveld in Hougoumont bij Waterloo.
Links op de foto Hans Droppert uit Heinkenszand op het slagveld in Hougoumont bij Waterloo. (Foto: Conny den Heijer)

Zeeuwen zoeken historie in Waterloo

  Historie

MIDDELBURG - WATERLOO - Een team van veteranen, militairen en begeleidende archeologen zijn teruggekeerd naar het slagveld van Waterloo in België, om daar te graven naar de laatste sporen van de hevige gevechten in de wereldberoemde Slag bij Waterloo in 1815. Onder hen twee studenten van de University College Roosevelt in Middelburg en een veteraan uit Heinkenszand.

Bij Hougoumont, twee kilometer van Waterloo, is de afgelopen weken driftig gespeurd, gegraven en veel gepraat. Want de opzet van het project is niet alleen het doen van archeologische vondsten maar samen in gesprek gaan als veteranen onder elkaar. De een heeft PTSS, de ander niet. Maar ze voelen heel goed van elkaar aan wat de ander heeft meegemaakt tijdens zijn uitzending naar het buitenland.

"Al praten we er niet de hele dag over, we zijn hier ook hard aan het werk" zegt Hans Droppert uit Heinkenszand. "Ik was reservist bij de marine en ben in Somalië geweest om te ondersteunen bij de inzet tegen piraterij. Wat ik hier nu doe is anderen te steunen bij hun PTSS en op die manier een kans te creëren om terug te keren in de maatschappij. Of in ieder geval te zorgen dat de veteranen, door zich op de archeologie te storten, weer onder de mensen komen. Tijdens de gesprekken krijg je een kijkje in de ziel van de ander en dat werkt helend omdat je precies weet wat de ander heeft meegemaakt, als kameraden onder elkaar"

Amée Zoutberg, studente sociologie en politiek aan de UCR ziet het project als oefenterrein voor herintreding in de maatschappij. "Archeologie is fysiek zwaar werk" vertelt zij, "We zijn hier bezig met kruiwagens en pikhouwelen maar ook met kleine kwastjes. Er zijn veteranen bij die al twee jaar thuis zaten, die zie je hier in twee dagen tijd weer contact maken met 'de maatschappij'. En het is mooi om te zien wat we al naar boven hebben gehaald: veel uniformknoopjes, kogels en spijkers. Een heel bijzondere vondst is die van een knoop waarvan we nog niet weten van wie die was: van het Nassauleger of van een ander bataljon." Emma de Koning studeert geschiedenis en Griekse en Romeinse oudheid aan de UCR, "We leren hier allemaal goed te luisteren naar de archeologen want zij hebben er het meest verstand van. Het is geweldig om op zo'n wereldberoemd veld bezig te zijn, op zoek naar de Slag bij Waterloo."

De UCR heeft de mogelijkheid geboden om een cursus archeologie te volgen, zodat men deze hobbymatig of voor dit specifieke doel kan gebruiken: graven in het verleden om jezelf terug te vinden. Waterloo Uncovered, zo heet het project, kan levens veranderen. Voor de een is het een kans om te praten met mensen met gelijksoortige ervaringen en zich samen te richten op het praktische graafwerk, voor anderen is het een kans om hun passie voor geschiedenis te volgen.

www.waterloouncovered.com

Meer berichten

Shopbox