Waar vroeger de aardappels stonden is nu een themapark over de Slag om de Schelde. Links zie je het noodkerkje van Ellewoutsdijk. FOTO PR
Waar vroeger de aardappels stonden is nu een themapark over de Slag om de Schelde. Links zie je het noodkerkje van Ellewoutsdijk. FOTO PR (Foto: PR bevrijdingsmuseum)

Bevrijdingsmuseum als trekpleister

  Historie

NIEUWDORP -  De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels een mensenleven achter ons. We leven al zo lang in vrijheid dat we ons nog maar zelden realiseren dat die vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is een prachtige locatie om jezelf onder te dompelen in die heftige periode uit onze geschiedenis. Als je daar rondloopt, de voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog ziet en de verhalen hoort, sta je er toch weer even bij stil dat het een enorm voorrecht is om in vrijheid te leven.
Het bevrijdingsmuseum werd in 2009 officieel geopend, exact 65 jaar na de Slag om de Schelde. Toentertijd was dat een unicum in Zeeland, want op dat moment was er hier nog geen museum dat heel het Zeeuwse verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertelde.
De locatie van het museum, in een dorpje als Nieuwdorp, lijkt lukraak gekozen, maar niets is minder waar. Enerzijds is er een historische symboliek vanwege de ligging vlakbij de Sloedam, een belangrijk punt tijdens de meidagen van 1940 en de slag om de Schelde, anderzijds ligt Nieuwdorp centraal in Zeeland en is het vanuit de Zeeuwse steden makkelijk te bereiken. Tenslotte lag er drie hectare grond achter het museum en dat kon in de toekomst wel eens goed van pas komen.
Inmiddels is die landbouwgrond aangekocht en de laatste jaren wordt er hard gewerkt om van het kleinschalige museum van toen, een echte trekpleister te maken. "Waar vroeger de aardappels stonden, is nu een themapark over de Slag om de Schelde", vertelt Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum. "Een Zeeuws landschap met allerlei historische elementen. Zeeland staat bekend om de dijken, polders en stranden. Al die elementen zijn aanwezig en onderweg kom je historische objecten tegen, variërend van een shermantank tot originele bunkers. Maar het meest bijzonder is toch wel de (nood)kerk van Ellewoutsdijk. De echte kerk is in 1944 totaal verwoest en daarna is de noodkerk gebouwd. Toen de nieuwe kerk van Ellewoutsdijk weer opgebouwd was, werd het noodkerkje opgekocht door een agrariër die het jarenlang gebruikte als landbouwschuur. Nu staat het kerkje hier weer in zijn oorspronkelijke glorie."
"Nadat het themapark was aangelegd, is het Bevrijdingsmuseum begonnen met een nieuw project: Het Vrijheidspaviljoen. Een nieuw museumcomplex van zo'n vierduizend vierkante meter. Hierin krijgt de Slag om de Schelde een belangrijke plaats en daarnaast gaan we ook de koppeling leggen met de Vier Vrijheden van de Amerikaanse president Roosevelt. Op deze manier kunnen we de verbinding leggen met het heden, waarbij vrijheid en democratie helaas nog steeds onder vuur liggen. We kennen hier in Zeeland allemaal wel de 'Four Freedoms Awards', maar de verhalen van die laureaten zijn zo bijzonder, die willen we hier weer bij elkaar brengen. Dus het draait niet alleen om de geschiedenis, maar de verbinding met het heden wordt ook heel belangrijk."

Meer berichten


 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden