Johan Antheunisse (l) en Jan-Willem Antheunisse staan voor de plek waar aan de muur een kunstwerk van Wibaut moet hangen   FOTO: Theo Rietveld
Johan Antheunisse (l) en Jan-Willem Antheunisse staan voor de plek waar aan de muur een kunstwerk van Wibaut moet hangen FOTO: Theo Rietveld (Foto: )

Theatermakers pleiten voor herinnering Wibaut

  Historie

Middelburg - In het programma "Huurders lief en leed" doen de broers Johan en Jan-Willem Antheunisse een oproep aan het publiek. Ze vinden dat Floor Wibaut moet worden geëerd met een plaquette of kunstwerk. Zijn pioniersrol om arbeiders betere woon- en leefomstandigheden te geven is uniek. Nog voordat de Huurwet in 1902 werd aangenomen bouwde hij als directeur van houthandel Alberts al woningen in de Eigenhaardstraat in de Zeeuwse hoofdstad.

Floor Wibaut (Vlissingen, 1859-1936) speelde een vooraanstaande rol in de sociale woningbouw en de levensomstandigheden van de arbeider. Hij woonde tussen 1877 en 1904 in Middelburg en bleef tot zijn dood in 1936 verbonden aan het bedrijf als commissaris. Jan-Willem: "Onze conclusie is dat Wibaut in Middelburg ondergewaardeerd is. Nergens kom je iets van hem tegen. Aan de gevel van zijn woonhuis in de Lange Noordstraat staat een kleine tekst in natuursteen."

Sociale woningbouw

Sociale woningbouw kwam pas voor het eerst in Amsterdam op gang in 1852. Middelburg was in die tijd een bescheiden provinciestadje met 18.000 inwoners. De Woningwet uit 1902 was bedoeld om arbeiders betere woon- en leefomstandigheden te geven. In Middelburg werd de wet pas in 1914 uitgevoerd met de oprichting van de christelijke Woningbouwvereniging. Wibaut was, als overtuigd socialist, een pionier in Zeeland, Nederland en wellicht in Europa als het gaat om zijn socialistische werk.

Eigenaar

In de Eigenhaardstraat groeiden Johan en Jan-Willem Antheunisse op (1950-1960). De woningen waren moderne woningen. Johan: "In plaats van zonneschermen plantte men leilinden." Inmiddels zijn het gemeentelijke monumenten geworden. Johan vertelt dat de huizen een aparte keuken en woonkamer hadden, bedstee, riolering en toilet. Kinderen sliepen op de open zolder. Arbeiders konden zich bij Wibaut aanmelden als huurder. Arbeiders verdienden zes gulden per week. De gangbare huur was 65 cent. Wibaut verhoogde de huur naar twee gulden. Maar na tien jaar waren de huurders wél zelf eigenaar.

Wibaut liet het niet alleen bij pionierswerk voor de volkhuisvesting. Als overtuigt socialist had hij zich als ondernemer aangesloten bij de socialistische beweging waaruit later de S.D.A.P en Partij van de Arbeid zouden voortkomen. Hij richtte zich op vormingswerk voor de arbeidsjeugd.

In Amsterdam bekleedde hij verschillende politieke functies: lid Provinciale Staten, raadslid, wethouder, lid Eerste Kamer. Wibaut de Machtige was zijn bijnaam. vandaag de dag kent bijna niemand deze belangrijke Middelburger meer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden