Han Wiskerke
Han Wiskerke (WUR)

Lezing: Wie wil er nog boer worden?

  Lezingen

Op woensdag 19 februari aanstaande opent Han Wiskerke van de Wageningen Universiteit de Jean Monnet lezingenserie die UCR organiseert over de toekomst van ons voedsel.

De landbouw zit in een crisis. Na een tumultueuze herfst waarin stikstof de hoofdrol speelde, maken de boeren zich op voor nieuwe acties dit voorjaar waarbij het zal gaan over de te lage prijzen die er wij voor hun producten betalen. Hoe zorgen we ervoor dat ons voedsel gezond en duurzaam wordt én dat onze boeren er een fatsoenlijke boterham mee kunnen verdienen? In de openingslezing kijkt socioloog Han Wiskerke (foto) naar verleden, heden en toekomst van de (Zeeuwse) boer. Wiskerke deed samen met dagblad Trouw een groot opinie-onderzoek naar boeren en zal in zijn lezing ook ingaan op de situatie in Zeeland. Op woensdag 4 maart spreekt Joreintje Mackenbach vervolgens over de verleidelijke voedselomgeving. Op het tankstation, in de bouwmarkt, bij de kassa van de supermarkt, op het treinstation –overal moeten we de verleiding van smakelijk en goedkoop eten en drinken proberen te weerstaan. Mackenbach legt uit hoe onze voedselomgeving onze eetkeuzes beïnvloedt en op welke manieren we deze omgeving weer gezonder kunnen maken.en manieren om die gezonder te maken. Consumptiesocioloog Hans Dagevos sluit de serie op 1 april af met de vraag of vlees nog toekomst heeft. Steeds meer mensen zeggen minder vlees te eten. Maar de vleesconsumptiecijfers blijven hoog in Nederland. Hebben vleesminnaars het gelijk dan aan hun kant of groeit vleesverminderen toch uit tot de nieuwe standaard? Dagevos neemt u mee in de wereld van de carnivoren, flexitariërs en veganisten en presenteert de meest recente trends.

Voor alle lezingen: Lokatie: UCR, ingang Markt. Inloop vanaf 19.00 uur. Lezing van 19.30-20.30. Toegang gratis, graag aanmelden via reception@ucr.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden