Afbeelding

“De naam Tinyrebel past bij onze rebelse tiny houses”

Lokale ondernemer

Jan en Hans Christiaan Kaan lanceerden vijf jaar geleden hun bedrijf Tinyrebel. Hun idee? Een omwenteling teweeg brengen in de wereld van (recreatie)woningen. Tinyrebels zijn energiezuinige en ecologisch verantwoorde (recreatie)woningen, ook wel tiny houses genoemd. Ze vallen op door het unieke design en de keuze voor duurzame materialen. Zo wordt gebruik gemaakt van CLT (Cross Laminated Timber). Dit houtproduct is volgens Jan en Hans Christiaan Kaan het beton van de toekomst.

Tekst: Caroline Houmes


Het was 2018 toen Jan en Hans Christiaan het idee kregen om iets te gaan doen op het gebied van duurzaam bouwen. Jan had een bouwkundig adviesbureau en ervaring opgedaan met energiezuinige houtskeletbouw. Hans Christiaan had weliswaar de zeevaartschool afgerond en een tijd gevaren, maar daarnaast altijd affiniteit gehad met bouwen en wonen. Zo was hij als klein jongetje altijd al in de weer met het tekenen van huizen. “Toen ik op een vakantiepark wat houten chalets moest keuren, realiseerde ik me dat dat veel beter kon”, vertelt Jan. “Beter in de zin van meer kwaliteit, meer comfort en energiezuinig. Hans Christiaan had daar ook oren naar. Zo ontstond het idee om daar samen iets mee te doen. De naam volgde vervolgens snel. We beoogden toen al om kleine (recreatie)woningen te maken, maar wel een beetje rebels en in ieder geval anders dan anders.”

Duurzaam bouwen
Hans Christiaan vertelt dat al snel de eerste schetsen volgden. “Wat ik deed, was vooral veel rondkijken. Wat is goed aan bepaalde woningen en wat kan juist béter? Zo kom je tot een ontwerp. Maar let wel, we blijven innoveren en komen zo tot nieuwe modellen. Deze blinken stuk voor stuk uit qua uitstraling en design.” Voor de bouw van de woningen werkt Tinyrebel samen met een bedrijf in Letland, dat volop ervaring heeft met het werken met CLT. “Dit Letse bedrijf maakt de prefab onderdelen voor de woningen. Met de keuze voor CLT onderscheiden we ons. Het is oersterk constructiemateriaal van hout. Het is bovendien sneller, goedkoper én milieuvriendelijker dan betonbouw. De Tinyrebels zijn uitstekend geïsoleerd, waardoor ze ook opvallend comfortabel zijn.”

Ontspan in je tuin met een Tinyrebel Barrel of Tub

Overal in Nederland
De eerste Tinyrebel werd in 2020 geplaatst op een camping in Noord-Brabant. Sindsdien verschijnen op steeds meer plaatsen Tinyrebels. Binnenkort wordt in Goes een Tinyrebel geplaatst op een kavel aan Tiendendreef, dat speciaal bestemd is voor tiny houses. Verder worden in Rijssen (Overijssel) Tinyrebels gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook grote projectontwikkelaars tonen interesse. “Eigenlijk is onze doelgroep heel breed. We ontmoeten mensen die bewust ‘ontspullen’ en kleiner willen gaan wonen, maar de Tinyrebels doen het natuurlijk ook goed als vakantiewoning, bij zorginstellingen en als ‘aanleunwoning’. Door te kiezen voor prefab kunnen we Tinyrebels zeer snel neerzetten en direct aansluiten op water en elektriciteit.”  

Sauna’s en hottubs
Met de toenemende vraag naar hun Tinyrebels hadden Jan en Hans Christiaan ook steeds vaker behoefte aan een paar extra handen. Zo deed Shawn Coppejans zijn intrede in het bedrijf. Toen de heren op zakenreis in Letland zagen dat hun partner ook sauna’s en hottubs maakt, was de keuze snel gemaakt. “Naast hard werken, houden wij van relaxen en genieten van de vrije momenten. Om die reden hebben we de Barrel en de Tub in ons assortiment opgenomen. Deze producten zijn een mooie aanvulling op de Tinyrebels. Hiermee maken wij het mogelijk om ontspanning dichtbij, maar ook buitenshuis te ervaren. Het is met name Shawn die zich hiermee bezighoudt.” De sauna’s en hottubs worden gemaakt van hoogwaardig kwalitatief thermisch gemodificeerd (Thermowood) naaldhout. Dat ruik je direct als je de sauna binnenstapt. Thermowood krijgt door een zeer milieuvriendelijke stoombehandeling een langere levensduur, tot wel 25 jaar.

Eigen showroom
Nu de belangstelling voor de Tinyrebels alleen maar groeit, hebben de heren besloten medio september te verhuizen naar een pand aan de Fagotweg in Middelburg. “Daar kunnen we alle mogelijkheden laten zien die we met Tinyrebel houses en barrels & tubs bieden. We voegen dan ook nog exclusieve gevelbekleding en vlonderplanken van Thermowood aan het assortiment toe.”

Afbeelding
Digitale krant