Afbeelding
Foto: Gwendolyn Pieters

“Via het paard kom je met jezelf in verbinding “

Lokale ondernemer

Met paarden werken deed Joyce Puister eigenlijk altijd al. Op een gegeven moment zag zij dat de problemen tussen mens en dier vrijwel nooit aan het paard liggen. “Nu weet ik hoeveel we van paarden kunnen leren. Met mijn paarden begeleid ik mensen naar een gelukkig leven, waarin ze zichzelf kunnen zijn.”

Tekst: Caroline Houmes


Aanvankelijk richtte Joyce zich op het trainen van paarden en het verzorgen van lessen. Ook daarbij richtte ze zich al hoofdzakelijk op de communicatie tussen mens en dier. Toen ze zich realiseerde dat het paard reageert op de gevoelens van de mens, besloot ze de opleiding tot paardencoach te volgen. Dit bracht haar niet alleen veel nieuwe kennis, maar ook nieuwe, diepe persoonlijke inzichten, waarmee haar leven op een positieve manier kantelde. “Ik vond het moeilijk om me open te stellen en begreep eerst niet wat de paarden spiegelden. Toen ik me daarvoor openstelde, voelde dat echt als ‘life changing’. En dat was het ook! Het zette allerlei gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven in gang, waardoor ik nu sta waar ik sta. Ik leef mijn droom, met een gezin, paarden aan huis en een eigen bedrijf.”

Samen in gesprek
De mensen waarbij Joyce haar paarden inzet, kampen met uiteenlopende levensvragen. Zo komen er mensen die door gebrek aan eigenwaarde zichzelf op de laatste plek zetten. Ze helpt hen dan om zich waardevol te voelen en voor zichzelf te durven kiezen. Daarnaast kloppen mensen aan die bijvoorbeeld vastlopen in hun persoonlijke leven of anderszins merken dat ze in cirkels lopen. De patronen doorbreken, zorgt ervoor dat ze weer plezier in het leven gaan ervaren. Joyce ontvangt hen in de prachtige schuur achter haar woning in Grijpskerke. Hier is niet alleen ruimte voor haar paard Kotina en pony Laluna, maar er staan ook tafels en stoelen om prettig met elkaar in gesprek te kunnen gaan.

Blokkades verdwijnen
Vanzelfsprekend speelt Kotina daarbij een belangrijke rol. “Paarden reageren van nature op mensen. Laat een paard de hals zakken, dan duidt dat op rouw of verlies, gaat ze liggen dan uit ze kwetsbaarheid. Door zulke thema’s letterlijk gespiegeld te krijgen en vervolgens bespreekbaar te maken, openen mensen zich. Soms roept het gedrag van een paard heftige emoties op, want elke twijfel, overtuiging of gebrek aan vertrouwen komt aan de oppervlakte. Juist de diepst verborgen emoties en verlangens worden zo zichtbaar. Wie zich daar daadwerkelijk voor openstelt, zal merken dat blokkades verdwijnen en het leven lichter wordt.”

Oog voor dieren
Joyce vertelt over de reis die ze zelf heeft afgelegd en de groei die ze heeft doorgemaakt. “Door de paarden kan ik mezelf zijn. Dat gun ik anderen ook. Gelijktijdig vind ik het zinvol om te werken aan bewustwording dat paarden zoveel meer voor ons kunnen betekenen.”

Digitale krant