Afbeelding
Foto: Margot den Toonder

Sjaak en Anne: “Wij willen anderen inspireren om te kijken naar wat ze hebben en wat er mogelijk is”

Lokale ondernemer

Sjaak en Anne Priem vormen de drijvende kracht achter Puur van Anne. Een creatief bedrijf met een uniek concept in de meubel- en interieurbouw, waar hergebruik van materialen en de keuze voor biobased materialen bovenaan staat. 

Tekst: Marit Jansen Van Galen


Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en bestaan compleet of gedeeltelijk uit biologische materialen. Niet alleen hout, maar ook wol en mycelium bijvoorbeeld. Anne werkte al jaren graag met haar handen, zo knapte voorheen meubels op als hobby in de garage aan huis, maar ze dacht er in eerste instantie niet aan om hierin een onderneming te beginnen. Sjaak, die uiteindelijk zag dat Anne steeds meer aanvragen kreeg voor op maat gemaakte meubels, besloot zijn huidige baan op te zeggen en samen met zijn vrouw het avontuur aan te gaan Anne: “We hebben nu een fijne loods in Goes waar we meubels maken.” Lachend: “Maar we komen er steeds meer achter dat je voor dit werk véél ruimte nodig hebt.” 

Ogen openen
Dat veel items uit een interieur de moeite waard zijn om een tweede leven te geven, weten Sjaak en Anne al lang. Maar ze maken zich er hard voor om dit aan anderen te laten zien, hen de ogen te openen en te bewijzen (vooral aan hen die sceptisch reageren) dat het bewust anders kan. Sjaak: “Bewustwording over duurzaamheid zie je bij zowel particulieren als bedrijven gelukkig steeds vaker. Wij maken van oude deuren een tafelblad, zien mogelijkheden in hout om een klok van te maken en geven vergaderruimtes een moderne uitstraling met herbruikbaar materiaal.”

Mogelijkheden en onmogelijkheden
Voorheen maakte het stel zelf meubels om weer te verkopen, maar daar is de agenda op dit moment te vol voor. “We zijn blij dat we dit als zelfstandig ondernemers kunnen doen en onze droom waar mogen maken. Daarbij is het altijd weer een uitdaging om in mogelijkheden te denken en niet in onmogelijkheden. Als we terugdenken aan projecten waaraan we mochten meewerken en de mensen die we blij hebben gemaakt, voelt dat goed”, vertelt Anne met trots.  

Bewustwording
De uitdaging zit bij Anne en Sjaak niet zozeer in het creatieve proces, maar meer in het scheiden van werk en privé. “Als ondernemer sta je 24/7 aan en daarbij hebben wij een creatief beroep en ons brein kunnen we niet zomaar uitzetten. Gelukkig kunnen we dit met elkaar delen en merken we bij onze kinderen dat ze ook erg creatief zijn. Het is leuk om het stukje duurzaamheid mee te geven en ook deze generatie bewust te laten worden van hergebruik en biobased materiaal. Door ermee te werken, leer je veel, maar natuurlijk verdiepen wij ons ook in de materialen. Wanneer je met een opdrachtgever in gesprek gaat, moet je weten waar je het over hebt. Daar gaat tijd in zitten, ook na ‘kantoortijden’.”

Zaadje planten
De sky is the limit is het motto van Sjaak en Anne en ze kleuren daarom graag buiten de lijntjes. “Wij kunnen het voor ons zien als we een ruimte binnenlopen en de wensen van de opdrachtgever bespreken. Maar niet iedereen kan dat en daar zijn we ons van bewust. Daarnaast moet er een goede klik zijn met de opdrachtgevers, want vaak zijn het projecten waarin je sámen aan de slag gaat. Wanneer het resultaat er mag zijn, de opdrachtgever tevreden is en wij het creatieve proces goed hebben afgerond, kunnen we met een goed gevoel weer aan iets nieuws beginnen. Want stilzitten doen we niet graag. We hopen met ons werk anderen te inspireren en een zaadje te planten bij mensen, om anders te kijken naar wat ze al hebben en wat daarmee mogelijk is.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant