Afbeelding
Foto: Elise Fluijt

“Het hele proces maak ik mee: van de bloemen zaaien en oogsten, tot ze zelf drogen”

Lokale ondernemer

Toen Celine Poppe (22) drie jaar geleden haar eerste droogbloemenkrans maakte, wist ze niet dat die krans het begin zou zijn van een succesvolle onderneming. Nu runt ze haar eigen bedrijf ‘Celine’s Bloemen’ en maakt ze (droog)bloemcreaties met bloemen die ze zelf verbouwt en verwerkt. “Eerst dacht ik: wie wil er nu een dood bosje bloemen op de keukentafel?”

Tekst: Elise Fluijt


“Een uit de hand gelopen hobby kun je het wel noemen, ja”, lacht Celine, wanneer ze een blik werpt op alle hangende bossen bloemen in de garage bij haar ouders thuis in Ritthem. De ruimte is omgetoverd tot haar werkkamer. “Ik kom af en toe handen en opslagruimte te kort, maar gelukkig helpt mijn familie mij waar het kan.” Zo verbouwt Celine haar bloemen op een stuk land van haar ouders, die een pioenenkwekerij hebben, en droogt ze de bloemen in hun boerenschuur.

Zaaien en maaien
Van kinds af aan is Celine dol op bloemen. Als klein meisje liep ze al op het land van haar vader tussen de bloeiende pioenen. Daarnaast werkt ze al sinds haar dertiende bij bloemist het Bloemenhuis in Oost-Souburg, waar ze haar hobby al eerder kon uitvoeren. Toen ze later ook nog de ‘bloemenopleiding’ ging doen, was het plaatje compleet. “Toen ik nog op school zat, ging ik elk vrij uur naar de bloemenwinkel om creatief bezig te zijn. Daar ontstond mijn droom voor een eigen winkel.” In september 2021 maakte Celine haar droom werkelijkheid. Ze schreef zich in bij de KVK en Celine’s Bloemen werd een feit. Doordat ze nog vier dagen in de week bij Het Bloemenhuis werkt, heeft ze het met haar eigen bedrijf erbij erg druk. “Al mijn vrije dagen en avonden doordeweeks besteed ik aan mijn bedrijf. Stiekem kost het verbouwen en het verwerken van droogbloemen best wel veel tijd.” Zo begint ze al in het voorjaar met de bloemen zaaien in potten, om ze vervolgens te plaatsen in de grond. “In juli en augustus kan ik de bloemen oogsten en daarna hang ik ze te drogen. Als ze eenmaal gedroogd zijn, kan ik er iets mooi van maken voor de klant. Eigenlijk heb ik heel het jaar door wel droogbloemen beschikbaar.” Met 25 verschillende soorten bloemen hebben klanten genoeg keuze. “Ik probeer om de zoveel tijd steeds nieuwe plantensoorten uit. Een bloem kan er op het land mooi uitzien, maar dan weet je nog niet of het gedroogd in een boeket ook leuk staat.” Zelfs op vakantie kan Celine haar werk niet loslaten. “Vorige maand was ik in Italië en daar zag ik prachtige, gedroogde palmbladeren liggen. Ik dacht: hoe neem ik die bladeren mee in m’n koffer?”

Foto: Elise Fluijt

Droogbloemenboeket
Tijdens het eerste jaar van haar opleiding tot vakexpert bloem, groen en styling maakte Celine haar eerste krans van gedroogde bloemen, gevonden in haar eigen achtertuin en een pluktuin in Aagtekerke. “Ik zette een foto op Instagram en kreeg meteen reacties van mensen die wel een krans wilden bestellen”, vertelt ze enthousiast. “Zo begon het eigenlijk langzaam te rollen. Dit jaar is het voor het eerst echt druk met opdrachten.” Klanten kunnen bij Celine terecht voor boeketten, kransen, rouw- en bruidswerk en creaties met zowel droogbloemen, als verse bloemen. Verder verhuurt ze ook verschillende vazen, kandelaars en een houten ‘backdrop’ voor bruiloften. “Een droogbloemboeket maken, is mijn favoriete bezigheid. Het boeket staat mooi in huis, het is duurzaam en de bloemen blijven zeker zo’n anderhalf jaar echt mooi. Je kunt ook je eigen vaas meenemen, je favoriete kleuren doorgeven en vertellen hoe jouw interieur er thuis uitziet. Dan maak ik er wat moois van.” Celine’s favoriete bloem om gedroogd en vers mee te werken, is Ridderspoor. Delphinium in het Latijn, afkomstig van het woord ‘dolfijn’, aangezien de knoppen van de bloem iets van het dier weg hebben. “Dit zijn prachtige bloemen. Ze zijn er in blauw- en paarstinten, maar ik heb ze ook in het roze en wit staan op mijn stuk land.”

Eigen pluktuin
“Vorige week kreeg ik mijn allereerste droogbloemenkrans van drie jaar geleden weer terug voor een opknapbeurt. Ik vond het een bijzonder moment. Ik doe er dan nieuwe bloemen in, zodat hij er weer mooier uitziet. Grappig om te bedenken dat het met die krans allemaal begonnen is.” Celine heeft een duidelijk beeld voor de toekomst van haar bedrijf. “Dit werk vind ik ontzettend leuk om te doen, het voelt ook niet als werken.” Het blijft even stil. ‘’Behalve als ik het onkruid moet wieden”, lacht ze. “Het is mijn droom om een eigen pluktuin en bloemenwinkel aan huis te hebben, maar ik kijk wel waar het schip strandt.” Celine staat regelmatig met een kraampje op de Boerderijfair in Meliskerke en geeft ook droogbloemworkshops. Ze is te bereiken via haar Facebook- en Instagramaccount @celines_bloemen. Medio september komt haar website online.

Digitale krant