Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

“Ik word zelf blij van de beelden en gelukkig ben ik niet de enige”

Lokale ondernemer

Onder de naam ‘The Green Woman’ maakt en verkoopt Laura Voshol uit Middelburg unieke tuinbeelden van beton. Dit doet ze nu ongeveer twee jaar én met succes. “Ik ben blij dat ik niet de enige ben die deze beelden leuk vindt”, zegt ze lachend. “Sterker nog, de vraag is zo groot dat ik er soms nauwelijks tegenop kan gieten.”

Tekst: Caroline Houmes


Laura vertelt dat het gieten van beton een ambacht is, dat ze twee jaar geleden leerde van iemand uit Kloetinge. Uit zijn atelier had ze van haar moeder een tuinbeeld cadeau gekregen en dat vond ze erg mooi. “Toen hij wilde stoppen, ben ik bij hem in de leer gegaan en heb ik daar een tijdje gewerkt. Uiteindelijk heb ik een en ander van hem kunnen overnemen en heb ik de stap gezet om voor mezelf te beginnen. Spannend, want ik ben altijd wel creatief geweest, maar zakelijk zijn, was nooit mijn sterkste kant. Gelukkig stimuleerde mijn partner Marco van Antwerpen me om deze stap te zetten. Bovendien, hij is de kunstenaar van ons tweeën en kan daadwerkelijk nieuwe tuinbeelden ontwerpen.”

Unieke beelden
Wie in het magazijn en de werkplaats van Laura rondkijkt, ontdekt een divers aanbod van unieke tuinbeelden. Zelf zegt ze dat de collectie geïnspireerd is op flora en fauna, mythes, magie en folklore. Zo zijn er trollen en elfen te koop, maar ook dieren, lachende stenen, ‘green men’ (saterkoppen) en ‘green women’ en andere mythische en fantasy figuren. “Om deze tuinbeelden te maken, werk ik met mallen van latex of siliconen. Deze zijn natuurlijk te koop, maar we maken ze zoveel mogelijk zelf. Zo kunnen we unieke beelden creëren, anders dan bijvoorbeeld in de reguliere tuincentra te koop zijn. Daarom is het ook zo fijn dat Marco zelf beelden kan ontwerpen en boetseren. Vaak heb ik de ideeën en werkt hij ze nauwkeurig uit.”

Tijdrovend proces
Is een ontwerp eenmaal goedgekeurd, dan gaat Laura aan de slag met het maken van de juiste mal. Dat is een tijdrovend karwei, zéker als ze kiest voor latex. “Voor een latex mal werk ik met soms wel twintig tot dertig lagen latex, die telkens opnieuw gekwast moeten worden. Het luistert heel nauw. Zo mogen er geen luchtbellen inzitten en moet de mal precies de juiste dikte krijgen, dus niet te dik en niet te dun. Daarnaast maak ik een contramal van gips, waarin het beeld gegoten wordt en uithardt.” Voor het gieten werkt Laura met betonspecie, dat ze maakt van cement, breekzand en water. “Ik giet de mal stapsgewijs vol met beton, terwijl ik er ondertussen voor zorg dat er geen enkele luchtbel in zit. Juist door daar zo alert op te zijn, zijn mijn beelden vorstbestendig en kunnen ze een jaarrond buiten staan.” Tot slot kleurt Laura elk beeld met de hand. “Omdat ik alles in mijn eigen werkplaats maak, kan ik wat betreft het kleuren desgewenst rekening houden met de wensen van de klanten.”

Beurzen en fairs
Sinds haar start met The Green Woman is Laura actief op beurzen, fairs en markten. Verder heeft ze een webshop waarmee ze zich hoofdzakelijk op Nederland en België richt en verkoopt ze werk via de winkel VanVoor van praktijkschool Bolwerk in Middelburg. “De eerste fair herinner ik me nog goed. Het waren de Tuindagen in het Belgische Beervelde. Daar was ik binnen drie dagen al mijn beelden kwijt. Daarna kreeg ik tal van nieuwe aanvragen en besloot ik om dit werk fulltime te gaan doen. Leuk is trouwens dat mijn vader me regelmatig vergezelt bij zulke evenementen. We vullen elkaar goed aan. Ik heb mijn verhaal bij de verschillende beelden, maar hij is zondermeer de verkoper van ons twee.” Noemenswaard is verder de opdracht die Laura kreeg van natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap. Om visdiefjes en sterns te verleiden om op het dak van het veldstation in het Verdronken Land van Saeftinghe te gaan broeden, maakte zij diverse lokvogels van beton. “Super leuk, want het wérkt!”

Meer ruimte nodig
Inmiddels lopen haar beelden zo goed dat haar kleine werkplaats een beperkende factor wordt. Om die reden zoekt ze een nieuwe werkplaats. “Een ruimte van 30 tot 60 m2 zou ideaal zijn. Iemand die de gouden tip heeft, mag een mooi beeld komen uitzoeken!” Wie haar die ruimte verhuurt, moet er niet van opkijken als hij Laura hoort praten. “Het is waar, ik praat soms tegen mijn beton. Het is een
stukje magie. Fantasie die ik tot leven breng.”

Afbeelding
Digitale krant