Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

“Ik maak al sieraden sinds mijn 14e”

Lokale ondernemer

Romy Brasser (21) is eigenaresse van Siersels in Middelburg. Een winkel met (zelfgemaakte) sieraden, tassen, zonnebrillen en haaraccessoires. Dat creatieveling Romy van haar hobby echt haar werk mag maken, is nog steeds onwerkelijk. Al jaren houdt ze zich dagelijks bezig met ‘priegelen’, oftewel het maken van sieraden. “Inspiratie doe ik vooral op als ik ontspannen ben, dan komen de leukste ideeën naar boven.”


Het heeft lang geduurd voordat Romy aan de buitenwereld durfde te vertellen dat ze zelf sieraden maakt. “Ik loop niet graag te koop met wat ik maak. Dus toen ik zelf sieraden ging maken op de middelbare school, hadden mijn vriendinnen geen idee”, vertelt de jonge onderneemster. “Eenmaal uit mijn schulp gekropen, verkocht ik mijn armbanden op verschillende markten in de provincie. Langzaamaan werd het een echt bedrijf en besloot ik een webshop op te richten onder de naam ‘ModestIdeas’. Mijn ouders, die mij tot nu toe erg steunen, heb ik gevraagd wat voor woord er in hen opkwam als ze aan mij dachten. ‘Bescheiden’, kwam al snel naar voren. Dit vertaald in het Engels is ‘modest’ en omdat ik zoveel ideeën in mijn hoofd heb, ontstond de naam ‘ModestIdeas’. Mijn webshop loopt goed en ik verkoop zelfs sieraden aan mensen in Amerika en verschillende landen in Europa.” 

Siersels
Een fysieke winkel runnen, is voor Romy een droom die uitkomt. Met ouders die zelfstandig ondernemers zijn en ook een opa en oma die een eigen zaak hadden, komt het niet als een verrassing dat er een nieuwe generatie zelfstandig ondernemers in Middelburg van start is gegaan. Op het pand aan de Segeersstraat 21 staat sinds februari dit jaar ‘Siersels’ en geen ‘ModestIdeas’, maar daar heeft Romy een heldere verklaring voor. “Siersels is voor Nederlanders, maar zeker ook voor Zeeuwen, veel makkelijker uit te spreken. In mijn winkel hangen niet alleen sieraden, maar veel meer items om jezelf mee te ‘versieren’, of een ander mee te versieren door het cadeau te geven.”  

Oorbellen, kettingen én ringen tegelijk dragen, vond ik vroeger helemaal niksPersoonlijke sieraden
Wie komt kijken bij Siersels, ziet Romy waarschijnlijk achter haar werktafel zitten, waar ze de sieraden maakt. “Ik vind het prettig als klanten op hun gemakje rond kunnen kijken. Ondanks dat er overal wel iets staat, hangt alles op kleur en is het overzichtelijk. Hebben klanten een vraag of zoeken ze een oorbel in een andere kleur, dan help ik ze graag om met het perfecte sieraad naar huis te gaan. Niet alles is mogelijk, maar wel veel. Een gouden hanger met een bedel kan ik vermaken naar een zilveren hanger en andersom. Dat is het voordeel aan zelfgemaakte sieraden, ik heb alles in huis om een sieraad persoonlijk te maken.”

Balans 
Naast de zelfgemaakte ontwerpen, gaat Romy ook langs bij beurzen. Laatst heeft ze een trip naar Milaan gemaakt, op zoek naar kralen, bedels en hangers. “Het is soms lastig om een goede balans te vinden tussen werk en privé, want ook tijdens zo’n trip ben ik met mijn werk bezig. Wanneer de winkel sluit, moet ik de administratie bijwerken, aan de slag met reparaties, doe ik inspiratie op of verplaats ik weer iets in de winkel. Maar ik geniet ontzettend van mijn werk en van het feit dat mensen zo blij worden van mijn creaties. Een aantal meiden komt wekelijks langs voor een nieuw sieraad, hoe leuk is dat!”

Trends en kwaliteit
Omdat Romy al een aantal jaren op de hoogte is van de laatste sieradentrends, ziet ze ook veranderingen. “Statement oorbellen zijn nu een trend. Grote oorbellen, met kleuren en opvallende bedels. Maar ook meerdere ringen aan een hand zie je veel, net als meerdere kettingen tegelijk dragen. Zelf draag ik veel dezelfde sieraden, waaraan ik gehecht ben. Dat lijkt misschien vreemd, aangezien ik zoveel keuze heb wat betreft sieraden. Aan de andere kant laat ik daarmee zien dat de kwaliteit die ik verkoop goed is. Ik verkoop roestvrij staal en de armbanden die ik nu draag, zitten al een half jaar om mijn pols. Zelfs tijdens het slapen of onder de douche draag ik ze en ze zien er nog steeds mooi uit. Oorbellen daarentegen, die wissel ik wel af met mijn outfit.” Lachend: “En dan te bedenken dat ik oorbellen, kettingen én ringen tegelijk dragen vroeger helemaal niks vond. Smaken verschillen en smaken veranderen, dat maakt mijn werk interessant.”

Tekst: Marit Jansen van Galen

Afbeelding
Digitale krant