Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Anke Bakker van Hotel en Pannenkoekhuis Vierwegen in Domburg: “Zeeuwse gastvrijheid is kenmerkend voor ons”

Lokale ondernemer

De familie Bakker is al jaren trotse eigenaar van Hotel en Pannenkoekhuis Vierwegen in Domburg. Daarnaast verhuren ze ook meerdere kamers en appartementen in Domburg en Middelburg. Een ondernemend gezin met een passie voor horeca en toerisme.

Anke Bakker denkt zelden: wat heb ik het toch goed, als ze door het restaurant loopt. Wel ervaart ze iedere dag het gevoel dat ze het ontzettend naar haar zin heeft op haar werk. “Dat gevoel is het allerbelangrijkste”, benadrukt de onderneemster, die ruim dertig jaar geleden met haar man John is begonnen. “Wij zijn trots op het team van zeker twintig mensen die dagelijks bij ons aan de slag gaan. Terwijl we ooit begonnen zijn met z’n tweeën. Hij in de keuken, ik als gastvrouw. Nog steeds bedien ik de gasten graag, ik houd van contact met mensen. We hebben nu een sterk keukenteam, dus John houdt zich met andere zaken bezig binnen het bedrijf. Ook onze dochter werkt ondertussen mee, dus het is een echt familiebedrijf.” 

Pannenkoekhuis
Het ondernemerschap bevalt Anke nog steeds. Een eigen visie doorvoeren, een lach op het gezicht van mensen bezorgen... Wat haar betreft blijft ze nog lang op de werkvloer meedraaien. “Het Pannenkoekhuis is al jaren in trek bij lokale inwoners en toeristen. Er zijn maar weinig mensen die geen pannenkoeken lusten en daarnaast bieden wij veel opties op het gebied van glutenvrij en vega(n). Ik wilde een restaurant beginnen: niet te moeilijk, altijd lekker. Daar is het Pannenkoekhuis uit voortgekomen. De Zeeuwse gastvrijheid is kenmerkend voor ons en voor het team is het iedere dag een uitdaging om de klant tevreden te houden.” Lachend: “Natuurlijk kun je een pannenkoek ook thuis bakken, maar die zijn uiteraard niet zo lekker als bij ons.”

Kansen pakken
Anke houdt van aanpakken en dat is te zien aan de verschillende appartementen en hotelkamers die ze aanbieden in Domburg en Middelburg. “Als er iets op ons pad komt, pakken we het graag aan.” Zo was Hotel en Pannenkoekhuis Vierwegen aan ‘t Groentje in Domburg vroeger een woonhuis. “Beetje bij beetje hebben we het uitgebouwd tot wat het nu is.” Stilzitten, past niet bij Anke. De coronaperiode is daar een mooi voorbeeld van. “Dat we dicht moesten, was niet fijn. Verschrikkelijk zelfs. Maar we hebben de handen uit de mouwen gestoken en het restaurant en hotel opgeknapt, met onder andere een flinke lik verf.”

Loyaal team
Het team van loyale werknemers is voor Anke en John belangrijk. “Zodra er een nieuwe kaart wordt gemaakt, roepen we het team bijeen om mee te denken. We bedanken de harde werkers ook tijdens gezellige teamuitjes en laatst zijn we met z’n allen naar Amsterdam geweest voor de uitreiking van ‘best employee of the year’. Onze collega Cinta de Bruijn stond in de top drie en is uiteindelijk op een tweede plaats geëindigd. Weer iets om trots op te zijn!”

Favoriete pannenkoek
De hamvraag is natuurlijk: kan Anke nog steeds genieten van een verse pannenkoek? Na dertig jaar iedere dag tussen beslag, stroop en poedersuiker te lopen. “Zeker wel. Ik vind het ook leuk om bij anderen te kijken hoe zij de pannenkoeken maken en wat er voor toppings mogelijk zijn. Wij doen inspiratie op in Amerika en volgen de laatste trends. Soms lopen we voor, soms achter. Het is leuk om hiermee bezig te zijn en steeds nieuwe ontwikkelingen in je bedrijf door te voeren.” Met zeker vijftig verschillende soorten pannenkoeken op de kaart, is het voor Anke lastig om één favoriet te kiezen. “Het ligt echt aan het moment van de dag. Doe mij in de ochtend maar een pannenkoek naturel, daar kan ik enorm van genieten. Maar ik ben ook een groenteliefhebber, dus ‘s avonds kies ik vaak een pannenkoek met groenten en vlees. En als ik heel eerlijk ben, vind ik onze pannenkoek met warme bosvruchten ook een aanrader. Het is ook zo dat de pannenkoek niet meer wordt gezien als ‘wintergerecht’. Het ligt uiteraard aan de topping, maar tegenwoordig genieten velen ook in de zomer van onze menukaart. Jong, oud, met allergieën of dieetwensen, iedereen is welkom bij ons. Dat laten we de gasten graag voelen.”

Tekst en foto’s Marit Jansen van Galen en archief Hotel en Pannenkoekhuis Vierwegen

Afbeelding
Digitale krant