Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

“Zeker 8 jaar stonden er dagelijks 10 instrumenten in de woonkamer”

Lokale ondernemer

In een volledig energieneutraal gebouw aan De Schone Waardin in Arnemuiden is Weststrate Muziekinstrumenten gevestigd. In zijn ‘showroom’ deelt Adri Weststrate zijn passie voor orgels en piano’s en komen mensen van ver om bij hem een instrument te kopen. “Soms rijd ik zo’n 700 kilometer op een dag, om muziekinstrumenten op te halen en af te leveren.”


Al negen jaar mag Adri Weststrate zichzelf zelfstandig ondernemer noemen en met veel plezier deelt hij zijn passie voor muziek, naast een baan in het onderwijs. “Mijn onderneming is ontstaan doordat we hier zijn komen wonen en ook mijn orgel mee verhuisde. Ik kom uit een muzikale familie van orgel- en pianoliefhebbers. Eenmaal verhuisd, was ik mijn orgel zat. De techniek was verouderd, dus ik zette het instrument te koop en al vrij snel had ik het verkocht.” Een aantal weken later begint het bij Adri toch weer te kriebelen en komt hij, zonder vrouw en kinderen op de hoogte te brengen, met een nieuw orgel thuis. “Ik was voor mijn werk in Gouda en ging eens rondkijken of er nog ergens een orgel te koop stond, en dat was zo. Diezelfde dag nog nam ik het instrument mee naar huis.” Lachend: “Tot mijn vrouw het orgel zag en zei: ‘Ik geloof niet dat ik deze kleur zo mooi vind.’ Ik heb het orgel te koop gezet en ook deze was weer vrij snel verkocht. En zo is het balletje gaan rollen: tweedehands piano’s en orgels inkopen, om vervolgens weer te verkopen aan een scherpe prijs. In eerste instantie alleen orgels, maar deze markt is beperkt. Al snel voegde ik piano’s toe aan de collectie.”

Van woonkamer naar showroom 
De ‘showroom’, waar Adri trots op is, staat sinds anderhalf jaar in zijn tuin. Daardoor is het voor hem makkelijk om te schakelen van privé naar ondernemer. “Lange tijd stonden de orgels en piano’s hier in de woonkamer. We hebben een ruim huis met een groot perceel, maar tien grote instrumenten in de woonkamer nemen toch wel wat ruimte in beslag vond ook het gezin. Ik merk dat ik nu, met de showroom, het werk en privé beter kan scheiden en het is een stuk professioneler om klanten daar te ontvangen. Zeker wanneer ze even de tijd willen nemen om het instrument te bespelen, geef ik ze de ruimte en loop ik terug naar mijn kantoor aan huis.”

Ik zie mijn muzikale onderneming als ontspannend werk

Inkopen en uitladen
Klanten waarderen de informele setting van Westrate Muziekinstrumenten en dat Adri met ze meedenkt over het vervoeren van het instrument. “Als klanten het instrument zelf op kunnen halen, is dat alleen maar heel fijn. Maar het komt ook voor dat ik ze langsbreng. Om dan zo efficiënt mogelijk de weg op te gaan, geef ik aan dat de levertijd even kan duren. Als ik op pad ga, plan ik mijn route zo in dat ik zowel instrumenten aflever, als ophaal. Mensen weten mij ook steeds beter te vinden en nemen contact op als ze een orgel of piano willen verkopen. Het komt voor dat ik op zo’n dag 700 kilometer op de teller heb staan.” Uiteraard moet het voor de ondernemer wel aan te rijden zijn, want ook internationaal weten ze hem te vinden. “Laatst verkocht ik twee orgels aan een klant in Canada. Uitzoeken hoe ik het instrument het voordeligst over zee kan krijgen, vind ik heerlijk om te doen. Ik vind het dan vooral leuk als het lukt en de klant ontzettend blij is. Mijn bedrijf is inmiddels zo gegroeid dat ik zo’n honderd instrumenten per jaar verkoop, gemiddeld twee per week.” Adri merkt wel dat er piekmomenten zijn. “De winter, een periode waarin mensen weer meer binnen zitten en tijd hebben om te spelen, is voor mij een drukke periode. In de zomer heb ik weer meer tijd om onderzoek te doen en instrumenten in te kopen.” Toch is er één specifieke periode bijgebleven. “In de coronaperiode kende ik geen pieken en dalen, al die jaren verkocht ik in een constante lijn. Mensen moesten binnen zitten en er ontstonden nieuwe interesses of ze pakten juist hun muzikale hobby weer op. In alle opzichten een enerverende periode.”

Twee beroepen
Adri geniet van zijn onderneming, en zoals hij het zelf mooi verwoordt: “Ik zie het als ontspannend werk.” Ook geniet hij nog steeds van zijn werk in het praktijkonderwijs, juist omdat dit niet met muziek te maken heeft. “Zo af en toe probeer ik mijn beroepen te combineren. Ik heb eens een oude piano mee naar school genomen om deze met de technische leerlingen te ontleden. Zowel zij, als ik genoten daar enorm van.” Zich volledig op zijn onderneming storten, ziet hij nu niet zitten. “De combinatie houdt het leuk en zo’n kleine onderneming, met een niet al te grote showroom en de vrijheid om instrumenten zelf langs te brengen, heeft ook zijn charme. Ik geniet ook van het contact met mensen en hoe meer je groeit, hoe minder tijd je aan de juiste service kan besteden, vind ik.”

Een orgel met emotionele waarde
Als hij terugdenkt aan een warme herinnering met klanten, kijkt hij naar het enige orgel in de woonkamer. “Het is niet de mooiste, maar de emotionele waarde is groot. Toen ik het orgel te koop zag staan, nam ik contact op met de verkoper. Dit bleek een wat oudere man uit Arnhem te zijn. We hebben wat heen en weer gebeld en toen hij erachter kwam dat ik in Arnemuiden woon, wilde hij het orgel cadeau doen. Hij had zijn jeugd hier doorgebracht, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het orgel dat hij verkocht, had hij bijna zijn hele leven gehad en was overal mee naartoe verhuisd. Dat juist nu iemand uit Arnemuiden het orgel wilde hebben, was voor hem erg bijzonder. Ik ben het orgel gaan halen bij het echtpaar en heb nog een periode goed contact met hen gehad. De emoties liepen hoog op toen ze langskwamen en onze kinderen op het orgel zagen spelen. Nog steeds krijgen mijn kinderen hier les op en heeft het een eervolle plek in ons huis gekregen. Zo zie je dat muziek niet alleen mooi is om naar te luisteren, maar dat een muziekinstrument mensen ook bij elkaar brengt.”

Tekst en foto’s Marit Jansen van Galen

Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant