Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Maaike Vaneveld: “Ik heb bijna 2000 boeken in mijn winkel staan”

Lokale ondernemer

Maaike Vaneveld opende eind 2022 de deuren van tweedehands boekenwinkel De Passage in Middelburg. Gevestigd in, de naam zegt het al, de Geerepassage. Haar passie voor lezen, is tot uiting gekomen in deze winkel waar thrillers, romans, Zeeuwse boeken en kinderboeken te vinden zijn.

Maaike probeert wekelijks een boek uit te lezen, maar met een goedlopende winkel is dat niet altijd mogelijk. “Ik weet soms niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Een eigenaresse die helemaal in haar boek is verzonken tijdens openingstijden, is ook niet echt klantvriendelijk”, lacht ze. Een liefhebber van boeken is Maaike altijd al geweest, als kind las ze al graag en voorlezen voor haar eigen kinderen deed ze ook met plezier. Maar het idee om een eigen boekenwinkel te beginnen, ontstond pas ruim een jaar geleden. “Het is begonnen met een sponsoractie, waar ik voor verkocht om geld op te halen voor een goed doel. Spullen verzamelen, uitzoeken op kwaliteit en weer verkopen. In het begin verkocht ik van alles. Later ben ik me op de boeken gaan richten, toen ik een kraam kon huren in Vlissingen. Langzaam ontstond de droom om een eigen winkel te beginnen, wel met tweedehands boeken. Want ik ben van mening dat het voor mensen leuk moet zijn om een boek aan te schaffen, niet een opgave door de hoge prijs. Bij mij in de winkel liggen populaire titels al vanaf €3 euro in de kast.”

Vaste klanten
Het ondernemerschap is voor Maaike helemaal nieuw, maar tot nu toe bevalt het haar goed. “Ik heb in loondienst gewerkt, maar dan kun je toch minder je eigen visie doorvoeren. Als zelfstandige heb ik de touwtjes in eigen hand en dat vind ik prettig. En in Middelburg zie je weinig winkels zoals De Passage, terwijl ik steeds vaker hoor dat daar wel behoefte aan is.” In het pand zitten twee winkels gevestigd, De Passage en Het Kinderhuys. “Mijn winkel zit achterin, dus in het begin moesten mensen even zoeken. Maar nu ze eenmaal weten dat deze boekenwinkel bestaat, weten ze mij goed te vinden. Het is leuk om steeds meer vaste klanten te verwelkomen. De Engelstalige boeken bijvoorbeeld worden veel gekocht door studenten, maar ook ouders en kinderen zoeken vrolijke prentenboeken uit. Wekelijks zie ik dezelfde gezichten in de boekenkasten rondsnuffelen.”

Boeken doneren
Boeken inkopen doet Maaike zelf, ze speurt uren op het internet naar verkopers die hedendaagse boeken aanbieden. “Ik word er heel enthousiast van als ik een specifieke titel zoek en die dan ook kan vinden. Er staan hier zelfs boeken die nog maar net uit zijn, van bekende schrijvers als Saskia Noort, Esther Verhoef, Jet van Vuuren en Santa Montefiore.” Ook staat de onderneemster ervoor open om boeken aan te nemen die bij een ander al een tijd niet meer aangeraakt worden. “Ik ben wel selectief in wat ik aanneem. Het boek moet er goed uitzien en niet vies ruiken of verkleurd zijn. Maar als klanten hun boeken kwijt willen, zijn ze in De Passage welkom.”

Populair
Op dit moment lopen de thrillers erg goed en ook de serie van ‘De Zeven Zussen’ van schrijfster Lucinda Riley is erg populair. “Sommige boeken zijn zo geliefd dat ik ze net een uur in de winkel heb staan en dan alweer verkoop. Als het echt in trek is, wil ik het nog wel eens dubbel inkopen. Maar dat komt zelden voor, net als dat ik een boek ook maar zelden twee keer lees. Ik duik graag in historische romans, daar kan ik mij helemaal in verliezen. Ik kan ontzettend genieten van een goed boek. Zelfs nu ik er hele dagen tussenloop in mijn eigen winkel.”

Droom waargemaakt
Met bijna 2000 boeken, kan Maaike de kasten aardig vullen. “Er is altijd ruimte voor meer, dus ik blijf zoeken naar nieuwe pareltjes. Ik geniet ervan om van woensdag tot en met zaterdag mensen blij te maken met nieuw leesvoer. Tips voor een titel die klanten graag willen zien, mocht deze er niet al staan, zijn ook altijd welkom.” In een nieuw bedrijf moet je investeren en Maaike is blij dat het loopt zoals gehoopt. “Ik had een aantal jaren geleden niet kunnen bedenken dat ik mijn eigen tweedehands boekenwinkel zou runnen. Op dit moment kan ik mij ook niet voorstellen dat ik met het zelfstandig ondernemerschap stop in de toekomst. Al te groot groeien hoeft voor mij niet, want je moet het wel kunnen overzien. Zo lang ik met plezier naar mijn werk ga, fijne klanten mag ontvangen en af en toe zelf nog in een boek kan duiken, heb ik mijn droom waargemaakt.”

Tekst: Marit Jansen van Galen 

Digitale krant