Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Joska Otto: “Ik zorg graag voor mensen, dat kan ook met een hamer en zaag”

Lokale ondernemer

Joska Otto werkt als freelance fotograaf en zorgt thuis voor haar kinderen, als de formule Onze Klusvrouwen voorbijkomt. DIY is altijd al haar ding geweest, maar om er haar beroep van te maken, was nog niet eerder in haar opgekomen. Al enige tijd gaat ze als Onze Klusvrouw Joska door het leven en helpt ze mensen in Zeeland bij allerhande klussen. 

Het franchiseconcept Onze Klusvrouw is een uniek franchiseconcept voor professionele klusvrouwen in Nederland. In de regio Walcheren is dat Joska. “Ik wilde een carrièreswitch, maar wel creatief bezig blijven. Na een tijdje zoeken ben ik in contact gekomen met een groep vrouwen, die werkzaam zijn onder de naam Onze Klusvrouwen en kwam ik terecht in een warm bad. Deze vrouwen staan hun mannetje in een, toch nog steeds, mannenbranche. Ik heb de open dag bezocht op de locatie in Zevenhuizen. Deze locatie ligt centraal, want de klusvrouwen komen uit alle delen van het land. We hebben daar een grote loods waar we cursussen volgen, kunnen klussen en hulp vragen aan elkaar. Ik heb daar ook cursussen gevolgd om mij als klusser te professionaliseren. Sinds april 2023 werk ik als zelfstandige en help ik mensen met klussen in en rondom het huis.” Toen Joska begon in april vorig jaar, waren er 27 franchisenemers bij Onze Klusvrouwen. Ondertussen zitten ze al op 35, dus de groep wordt steeds groter. 

Zorgen
Het is vooral de senioren doelgroep die contact opneemt met Joska. “Ik hang een lamp op die er al jaren ligt, maar waarbij het er nog niet van is gekomen om deze op de juiste plek te hangen. Of ik zet een keukenkastje vast, wat de eigenaar zelf niet lukt, en hang planken in de woonkamer op om het interieur op te fleuren.” Onze Klusvrouw Joska zorgt graag voor mensen en geeft aan dit in haar beroep goed te kunnen doen. “Zorgen voor een ander kan ook met een hamer en een zaag”, lacht ze. “Er zijn klanten waar ik al meerdere keren ben geweest en dan bouw je een band op. Dat ik een vrouw ben, vinden ze juist erg leuk. Ik denk ook graag mee over (interieur)mogelijkheden. Dat mijn klanten dit waarderen, merk ik wanneer ze opnieuw advies vragen of bellen voor een andere klus.”

Advies aan de vrouwen 
Voor Joska is het af en toe nog zoeken welke opdrachten ze kan aannemen. “Ik vind het persoonlijk lastig om klussen aan te nemen waarvan ik nog niet genoeg kennis heb. Ik ben niet gespecialiseerd in één tak binnen de klusbranche, zoals een metselaar of stukadoor dat wel is. Dan zeg ik ook eerlijk dat ik twijfel, want ik wil wel goed werk afleveren. Of ik vraag eerst advies aan andere vrouwen bij Onze Klusvrouwen, voordat ik de klus aanneem.” Maar de onderneemster houdt van aanpakken en probeert zichzelf zo breed mogelijk op te leiden om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. “Laatst volgde ik een cursus over sanitair, dus ik weet nu ook hoe dat in elkaar zit. Erg interessant! Maar het meeste leer je toch in de praktijk.”

Creatief dromen
Joska hoopt dit beroep nog jaren uit te mogen oefenen en dat ze nog meer mensen mag helpen. Maar haar ultieme droom? “Een bouwval helemaal zelf opknappen en dat het uiteindelijk onze thuis wordt.” Wanneer ze de woorden uitspreekt, beginnen haar ogen te glinsteren. Dit is wel iets voor op de lange termijn, geeft de onderneemster aan. “Eerst wil ik mijn bedrijf beter op de kaart zetten, misschien een toffe bus aanschaffen met ‘Joska onze Klusvrouw’ erop en ik in mijn huidige huis ook nog het een en ander ophangen. Ik blijf in ieder geval creatief dromen én ondernemen.”

Digitale krant