SchuldHulpMaatje Martina overlegt met coördinator  Harry in de ruimte van het Hofje onder den Toren in Middelburg.   Foto: Theo Rietveld
SchuldHulpMaatje Martina overlegt met coördinator Harry in de ruimte van het Hofje onder den Toren in Middelburg. Foto: Theo Rietveld (Foto: )

SchuldHulpMaatjes zijn er voor iedereen met geldzorgen

  Nieuwsflits

Honderden gezinnen, alleenstaanden, jong of oud, hebben geldzorgen op velerlei gebied. Elke tweede en vierde donderdag van de maand zijn vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Middelburg (SHM) in Het Hofje onder den Toren aanwezig om samen met de hulpaanvrager oplossingen te vinden voor opgebouwde schulden. Wie zijn deze vrijwilligers? Wat motiveert hen, kan iedereen dit werk doen en welke ervaringen hebben ze inmiddels?

DOOR: Theo Rietveld 

Middelburg – Harry is coördinator van SchuldHulpMaatje Walcheren en Martina is ook als vrijwilligster in de rol van Maatje verbonden aan SHM. Harry: SchuldHulpMaatje is een landelijke organisatie met een afdeling op Walcheren. Samen met een vijftiental vrijwilligers helpen we mensen met geldzorgen. Afgelopen periode hebben we al zo’n dertig hulpvragers geholpen met het oplossen van financiële problemen. De kracht van een inloopuur is het laagdrempelige contact. We horen de vragen aan en vertellen direct welke stappen we samen kunnen zetten.

Martina: Ik heb me jarenlang als vrijwilligster ingezet bij verschillende organisaties. Steeds meer vroeg ik mij af hoe ik mensen met geldzorgen zou kunnen helpen. Uiteindelijk kwam ik met SchuldHulpMaatje Walcheren in contact. Ik ben naar avonden geweest waar Maatjes met elkaar samenkomen en volgde een opleiding om Maatje te worden. Inmiddels heb ik al vele hulpaanvragers met succes kunnen helpen. Ze illustreert haar motivatie met een Chinees spreekwoord: Geef iemand een vis en die persoon heeft eten voor één dag. Leer die persoon vissen en hij/zij heeft eten voor heel zijn leven en hoeft niet elke dag meer vis te eten.

Harry is inmiddels gepensioneerd en vervulde al veel vrijwilligerstaken. De laatste in de functie van voorzitter van een sportclub. Hij noemt het voorbeeld van leden die een sportkamp niet konden betalen. Eén van de taken van een coördinator is het werven van vrijwilligers (Maatjes). Harry is blij met zijn team van vijftien Maatjes. Martina: Samen met de hulpaanvrager wordt het financiële plaatje in beeld gebracht en een aflossingsplan opgesteld. Soms is alles in één maand opgelost, maar het kan ook maximaal drie jaar duren.

Wie na het lezen van dit stukje vrijwilliger wil worden, is van harte welkom! Bel dan: 06-44884927 coördinatormiddelburg@gmail.com

Inloopuren in Middelburg en Vlissingen

Inloopuur Middelburg: elke 2e en 4e donderdag van de maand tussen 11-12 uur in het Hofje onder den Toren. In Vlissingen: elke 1e maandag van de maand van 9-10 uur en elke 3e maandag van de maand tussen 19-20 uur in De Herberg aan het Bellamypark.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden