Foto:

Nieuwe tentoonstelling in het Zeeuws Museum

  Nieuwsflits

H.E.L is één van de afkortingen die Jan de Prentenknipper (1798 – 1870) gebruikte in zijn werk dat vol met Bijbelse verwijzingen zit. Hier staat het echter voor Hoop en Liefde, twee thema’s die centraal staan in het werk van de Zeeuwse prentenmaker. H.E.L. slaat tegelijkertijd op het leven van Jan dat bepaald geen pretje was. Zonder vaste verblijfplaats zwierf hij met zijn gezin over de Zeeuwse eilanden.

De tentoonstelling geeft een zo compleet mogelijk beeld van het leven en werk van de volkskunstenaar Jan Huiszoon, zoals zijn echte naam luidde. Voor de provincie Zeeland geldt hij als een provinciaal icoon. Zijn werk maakt deel uit van museale collecties maar bijzonder is dat er ook nog veel prenten in particulier bezit zijn. Door deze samen te brengen wordt niet alleen de unieke artistieke kwaliteit van het werk duidelijk maar krijgen we ook inzicht in de negentiende-eeuwse belevingswereld in Zeeland.

Illustrator Masha Krasnova-Shabaeva is uitgenodigd om het bewogen leven van Jan de Prentenknipper in de tentoonstelling te verbeelden. Haar stijl is een beetje surrealistisch. Geïnspireerd door kinderboeken, bouwt Krasnova-Shabaeva een droomwereld om haar karakters heen die vaak vanuit onmogelijke perspectieven worden weergegeven. Het sluit perfect aan bij het hallucinante levensverhaal van de Zeeuwse volkskunstenaar.

Wie is Jan de Prentenknipper?

Op geheel eigen wijze geeft Jan Huiszoon, alias Jan de Prentenknipper, de wereld om hem heen weer. Hij trekt, soms samen met zijn gezin, van plaats naar plaats op zoek naar werk. Om het magere inkomen aan te vullen verkoopt hij zelfgemaakte bijbelprentjes. Zo nu en dan vindt hij onderdak bij een boer. In ruil voor een slaapplaats maakt hij dan een prent van de boerderij en het werk op het land. Jan zwerft o.a. over de eilanden Zuid-Beveland en Walcheren, door Zeeuws-Vlaanderen en Tholen.

Knippen is eigenlijk niet het juiste woord voor wat hij doet: Jan de Prentenknipper snijdt en beitelt de voorstellingen uit papier. Vervolgens plakt hij ze op een stevig stuk papier en beschildert ze met waterverf en soms ook met handgeschreven teksten. Zijn knipsels geven een bijzondere kijk op de negentiende-eeuwse Zeeuwse leefwereld.

Boek uw bezoek

Deze tentoonstelling is vanaf  vandaag, zondag 27 september, te zien. Vanwege de huidige maatregelen zijn de openingstijden en de routing in het museum aangepast. Bezoekers dienen van te voren een entreekaart en tijdslot via de website te boeken.

www.zeeuwsmuseum.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden