Philip Krant als elftalleider bij VC Vlissingen. FOTO: Paul ten Hacken
Philip Krant als elftalleider bij VC Vlissingen. FOTO: Paul ten Hacken (Foto: Paul ten Hacken)

Philip Krant, een levenlang voetbal

  Nieuwsflits

Philip Krant (1939) was manager van VC Vlissingen, ook in de tijd dat die club betaald voetbal speelde. Daarvoor was hij semi-profvoetballer bij FC Hilversum. Vanwege zijn werk verhuisde hij naar Zeeland en ging hij voetballen bij VC Vlissingen, waar hij tot zijn 44e bleef voetballen.

Door Mark Lobbezoo

VLISSINGEN – Philip Krant maakte deel uit van het eerste elftal van FC Hilversum in het tweede seizoen in het betaalde voetbal. Kort voor zijn zeventiende verjaardag debuteerde hij in het eerste van FC Hilversum. Tegenstander in deze wedstrijd in de tweede divisie was het DOSKO van Rinus Bennaars, die later furore maakte bij Feyenoord en in het Nederlands elftal. Het was voor Philip Krant gelijk een memorabele wedstrijd want na twee minuten in het duel met een speler van DOSKO kwam hij met zijn hoofd tegen het hoofd van een speler van de tegenpartij. Beiden konden verder spelen, maar voor Krant bleek dat niet verantwoord. “Ik speelde vanaf de middenlijn ballen terug op mijn keeper en na afloop vroeg ik wat FC Hilversum had gedaan.” Hij bleek een zware hersenschudding te hebben en enkele weken uit de roulatie te zijn. Hij hield het tien jaar vol als semi-prof bij FC Hilversum. In 1966 stapte hij over naar stadgenoot Victoria, waar hij in de vierde klasse amateurs ging spelen. Er heerste woningnood in Hilversum en Krant wilde op zichzelf gaan wonen. “De voorzitter van Victoria zat in het onroerend goed en kon mij aan een huis helpen”. Hij ging wonen in de Admiraal de Ruyterlaan, niet wetende dat hij twee jaar later, vanwege werk zou verhuizen naar de stad van Admiraal de Ruyter; Vlissingen. In Vlissingen maakte hij als speler nog mooie jaren mee op het hoogste amateurniveau en de derby’s tegen Middelburg, de regerend landskampioen bij de amateurs.

De mooiste jaren als voetballer, zijn positie was linksbinnen, beleefde hij bij Hilversum, waar hij speelde tegen o.a. Abe Lenstra (Enschedese Boys) en Faas Wilkes (Xerxes). Het voetbal leefde heel erg in Hilversum in de jaren 50 en 60. Het Gemeentelijk sportpark was met 13.000 a 14. 000 toeschouwers regelmatig uitverkocht. In 1977 werd hij elftalleider bij VC Vlissingen dat onder leiding stond van trainer Kees Vermunt. Beiden kenden elkaar omdat Vermunt als prof bij RBC speelde. Vlissingen ontwikkelde zich geleidelijk aan en werd een profclub en Philip Krant was manager tot en met 1991. Hij kan dus mooi de vergelijking maken tussen profclub FC Hilversum en VC Vlissingen. “Dat is een wereld van verschil, wij trainden met Hilversum 4x per week, Vlissingen maar 2x”. Toch keerde hij toen Ruud Pennings trainer werd weer voor enkele jaren terug als elftalleider. “Ik heb Ruud als keeper naar Vlissingen gehaald, hij speelde bij De Noormannen.”

Ambities om trainer te worden heeft Krant nooit gehad. “Daar had hij geen tijd voor”. Zowel Hilversum al Vlissingen zijn ver afgegleden, nadat beide clubs zijn overgestapt naar het zaterdagvoetbal. Bij beide clubs maakte hij de gloriejaren mee. “Bij Vlissingen heb ik ook een hele mooie tijd gehad”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden