Foto:

Sounds of Stilness in de concertzaal

  Nieuwsflits

MIDDELBURG -De verstilling in Sounds of Stilness is een synergie van verschillende elementen die komen uit de klassieke Indiase en Westerse muziek.

Een uniek trio, bestaande uit mezzosopraan Judith van den Dool, Lenneke van Staalen op Indiase Viool en Heiko Dijker op tabla, presenteert deze bijzondere muziek die innerlijke verstilling teweeg brengt. Het is een verbindende muzikaal reis door klassieke mystieke muziek uit India en het Westen. Denk hierbij aan de oude Sanskriet ‘Gayatri Mantra’ met piano en tabla, Vivaldi’s ‘Eja Mater’ begeleid door de Indiase viool en Hildegard von Bingen’s mystieke liederen met Rav Drum, en meer samensmeltingen van de Westerse en Indiase muziektradities.

Zeeuwse concertzaal, zondag 18 oktober 15.30 uur (verplaatst vanuit de Oostkerk)


Judith van den Dool mezzosopraan

Mezzosopraan Judith van den Dool werd geboren in een familie rijk aan musici. Zij begon haar zangstudie in Parijs en vervolgde haar Bachelor aan het Utrechts Conservatorium bij Henny Diemer. In juni 2009 studeerde zij cum laude af. Daarna vertrok Judith naar India, waar zij nog meer verdieping vond, optredens gaf en zich verdiepte in andere muziekstijlen. Zij keerde terug naar Nederland om haar Masterstudie aan het conservatorium te voltooien (2018) en op te treden. Jaarlijks keert Judith verscheidene malen terug naar Zuid-India waar zij verblijft bij Amma, haar grote inspirator en rolmodel op het spirituele pad. Door deel uit te maken van haar humanitaire organisatie Embracing the World heeft Judith’s perspectief op het leven zich enorm verrijkt. Judith treedt regelmatig solistisch op in bekende oratoria zoals het Requiem van Durufle, en de Passionen van Bach. Judith is een van de solisten in de Utrechtse Domkerk. Zij zong bij De Nieuwe Opera Academie de hoofdrol van Nancy in Benjamin Britten’s Albert Herring. Ook trad zij op als Candela in De Falla’s La Vida Breve, en Belinda, First Witch en Sorceress in Purcell’s Dido & Aeneas. Zij zong als gast bij de Nederlandse Opera en Holland Opera. Bob Zimmerman schreef aria’s voor haar in de lyrische suite Cadenza voor de Nederlandse Muziekdagen. Judith werkte samen met regisseurs Sandy Oliver, David Prins en Joke Hoolboom en dirigenten als Micha Hamel en Jos Vermunt. Zij volgde lessen bij Ann Murray, Jennifer Larmore, Janet Williams en David Jones.

Lenneke van Staalen Indiase Viool

Lenneke van Staalen groeide op met de Westerse klassieke muziek, en kwam in 1992 in India voor het eerst in aanraking met de Noord-Indiase klassieke muziektraditie. Ze begon haar studie bij Joy Srivastava in New Delhi, en studeerde vervolgens aan het Rotterdams Conservatorium bij de zanger Koustav Ray. Daar behaalde ze in 2003 cum laude haar masterdiploma, en won dat jaar tevens de prijs van de vereniging ‘vrienden van het conservatorium’ voor haar uitmuntende prestaties. Hierna zette ze haar studie voort bij meesterviolist D.K. Datar in Mumbai. Al jarenlang verdiept Lenneke van Staalen zich vol overgave in de Ragamuziek. Haar spel resoneert een diepe passie, die zowel virtuoos als op lyrische wijze tot uiting komt.Zij treedt regelmatig op in binnen- en buitenland, zowel solistisch in traditioneel Indiase bezetting als samenwerkend met andere wereldmuziek- of westers klassieke ensembles. Ze werkte samen met het Matangi kwartet, Concerto Rotterdam, het Zeeuw orkest, de cellogroep van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, l’orchestre Picardie, het Internationaal danstheater, Marion von Tilzer, Sandhya Sanjana, Meeta Pandit, Kalpana Raghuraman, Anurekha Ghosh en vele anderen. Lenneke van Staalen is een lid van het Kailash ensemble (Marien van Staalen, cello, Heiko Dijker, tabla) en doceert aan de Hogeschool voor Muziek en Dans (Codarts) in Rotterdam.

Heiko Dijker Tabla

Tijdens een lange reis naar en in India ontdekte Heiko Dijker de rijkdom aan klankkleur, ritmische complexiteit en expressieve mogelijkheden van de tabla. Vol toewijding studeerde hij een aantal jaar volgens de Indiase traditie. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme, diepgang van kennis en intense klankproduktie. Hij zette zijn studie voort aan het Rotterdams Conservatorium onder leiding van tabla-grootmeester Faiyaz Khan en Ted de Jong. Vandaag de dag is hij een veel gevraagd tabla-virtuoos, die zich niet beperkt tot de Indiase klassieke muziek, maar samenwerking zoekt met andere muziekstijlen en disciplines. Voorbeelden daarvan zijn optredens met Lavinia Meijer, het Scapino Ballet, het Matangi kwartet, Krishna Das, Ustad Sabir Sultan Khan, de Japanse marimba-virtuoos Shinske Ishihara, en pop-zangeres Melissa Etheridge. Tevens is hij bekend van televisie en radio. Heiko Dijker’s spel is ook gevormd door als begeleider van de bamboefluitspeler Hariprasad Chaurasia en sitarspeler Buddhadhitya Mukherjee te werken. Zelf doceert hij aan de SKVR-muziekschool in Rotterdam, en geeft wereldwijd workshops aan zowel conservatoria als aan beginners.Tevens kreeg hij veel lof voor zijn debuut solo-optreden in India, en tourt hij daar regelmatig met top-artiesten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden