<p>De smaak van blaadjes van wilde tijm doet je al snel denken aan de Italiaanse of Zuid-Franse keuken. &nbsp;</p>

De smaak van blaadjes van wilde tijm doet je al snel denken aan de Italiaanse of Zuid-Franse keuken.  

(Foto: Nico van Kappel)

Natuur en gezondheid uit onze duinen

  Nieuwsflits

WALCHEREN - Veel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur. De groenten die we kopen in de winkel zijn afkomstig van planten die groeien op de akkers. De appels, kersen en noten komen uit boomgaarden. Het zijn allemaal planten die van oorsprong uit de natuur komen.

 Door de mens zijn deze planten zorgvuldig geselecteerd, doorgekweekt en veredeld. Door dit veredelingsproces zijn de vruchten of de wortels van de planten veel groter dan in de vrije natuur. En dat levert ons veel voedsel op, uit de natuur. Wandelend door de natuur kun je een deel van ons dagelijks voedsel herkennen als wilde planten. Voor het maken van een lekkere salade kun je rucola gebruiken. De smaak van rucola is pittig en een beetje bitter.

Eten uit de duinen

In de duinen vind je een plant die er heel veel op lijkt: de zandkool. Je vind de zandkool met zijn gele bloemetjes vaak langs de wandelpaden in onze Walcherse duinen. Je kunt er rustig een blaadje van plukken en proeven.

Look

Look wordt door kenners meteen geassocieerd met de geur van uien. In de duinen komen we verschillende plantensoorten tegen uit de familie van uien. Wrijf een blaadje fijn en je ruikt meteen de uienlucht. Bekend van de landgoederen is daslook, maar de meest gekweekte soort voor gebruik in de keuken is bieslook.

Munt

Watermunt is in de duinen duidelijk te herkennen aan de paarse bloemen in bolvormige hoofdjes en een heerlijke geur van verse munt. De gekweekte soorten worden gebruikt voor het zetten van thee of als smaakmaker in de couscous.

Pizza

Voor het ontdekken van wilde tijm in de duinen moet je goede ogen hebben. Het is een klein plantje met paarse bloemetjes. Als je een blaadje fijn wrijft dan ruik je een heerlijke pizza die net uit de oven komt.

Plukken?

Nu is het niet de bedoeling om deze wilde planten te plukken en er een lekkere maaltijd van te bereiden. daravoor zijn we te zuinig op onze zeeweringen. Wat je wel kunt doen als je door het duin wandelt is af en toe een blaadje plukken en eraan ruiken of proeven. Smaakt het? En, na het proeven het blaadje weer uitspugen. Dan wordt je niet ziek als je per ongeluk het verkeerde blaadje hebt geplukt.

Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie www.duinbehoud.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden