Foto: Karel Leeftink

Nest van Aziatische hoornaar verwijderd

  Nieuwsflits

RITTHEM - Woensdagmiddag 14 oktober is in de buurt van Fort Rammekens een nest van de Aziatische hoornaar verwijderd. 

Het nest, dat hoog in een wilg te vinden was, was al gedeeltelijk door de storm uiteengevallen  en -gewaaid. Niettemin werd het toch verstandig geacht het nest te verwijderen; het gaat hier immers om een op grond van Europese richtlijnen te bestrijden exoot. De grote wespensoort zou met name schadelijk zijn voor imkers. 

Schadelijk?

De Aziatische hoornaar voedt zich met vliegende insecten, waaronder wespen, vliegen en met name ook honingbijen, die bij terugkeer naar de kast uit de lucht geplukt en verwerkt worden, en als voedsel dienen voor het broed - darren en koninginnen - op het nest. Deskundigen gaan er overigens vanuit, dat de impact op het voorkomen van de honingbij niet al te groot zal zijn; met name verzwakte volkeren zouden slachtoffer worden. In hun oorspronkelijke gebied, beschikken de plaatselijke bijenvolkeren over een afweersysteem, dat Europese honingbijen nog niet ontwikkeld hebben. Of de hoornaar in kwestie zoveel schadelijker is voor het ecosysteem in Europa dan de honingbij zelf is onderwerp van discussie.

Exotisch

In tegenstelling tot de evenzeer voor mensen ongevaarlijke, iets grotere Europese hoornaar - die op zolders, in holle bomen en andere verstopplaatsen zijn nest bouwt - maakt de Aziatische hoornaar een groot - 40-70cm - bolvormig nest, vaak hoog in de bomen. De Aziatische hoornaar is zoals de naam al doet vermoeden geen inheemse, Europese soort. Hij is naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk tijdens een transport in Europa beland en weet zich aardig te handhaven en uit te breiden. 

Het nest in kwestie is verwijderd door een medewerker van Traas ongediertebestrijding en daarna ter beschikking gesteld aan de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit, die de bestrijding van zgn. invasieve exoten coördineert.

Boswachter Karel Leeftink geeft desgewenst graag meer informatie via 06-10943647

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden