Foto: FRANK HUSSLAGE

VN-blauw bij afsluiting 75e gedenkjaar

  Nieuwsflits

WALCHEREN - Op 24 oktober 2020 bestaan de Verenigde Naties 75 jaar. Het 75-jarig bestaan van de VN is het slotstuk van de nationale viering ‘75 jaar vrijheid’. De komende weken worden er een aantal evenementen georganiseerd, waarbij rekening is gehouden met de geldende corona maatregelen. 

Zo brandt er deze week VN-blauw licht in de Kloostergangen van de Middelburgse Abdij, is de Stadhuistoren in Vlissingen blauw verlicht en is er op de Middelburgse Koningsbrug een tentoonstelling te vinden.

Buitententoonstelling 

In een buitententoonstelling op het Lange Voorhout in Den Haag vertellen ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen over de impact van de VN op hun persoonlijke leven. De tentoonstelling is in Den Haag te zien van 17 oktober t/m 29 november. Een deel van deze tentoonstelling is tot half november ook te zien op de Koningsbrug in Middelburg. Ook zullen er VN-vlaggen wapperen op het Abdijplein en bij het stadskantoor van de gemeente Middelburg. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Middelburg.

Videoboodschap 

Van 17 tot 24 oktober zouden de Verenigde Naties in verschillende provincies centraal staan in een weekprogramma rondom 75 jaar VN. Op 22 oktober zou in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) een programma in Zeeland/Middelburg worden georganiseerd waarin studenten/scholieren een centrale rol zouden spelen. Dit programma gaat niet door. Als alternatief heeft de commissaris van de Koning Han Polman een videoboodschap ingesproken.

Kloostergangen

In de jubileumweek worden markante plekken in heel Nederland - zoals historische gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen – in tientallen gemeenten dagelijks uitgelicht in VN-blauw. Om de verjaardag van de VN te vieren en als eerbetoon aan deze organisatie. In onze provincie zou o.a. het Abdijplein blauw verlicht worden, maar er is besloten om dit te verplaatsen naar de Kloostergangen. Vanaf dinsdagmiddag 20 oktober t/m vrijdag 23 oktober kunnen bezoekers hier het VN-blauw zien.

23 oktober: TV uitzending 75 jaar VN

Op 23 oktober wordt door de NOS een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer Secretaris-Generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

28 oktober: Modern United Nations 

Op 28 oktober staat de ‘Modern United Nations’ (MUN) op het programma. Dit is een nieuwe variant van de klassieke Model United Nations. Hierin onderhandelen scholieren, altijd strak in het pak gestoken, in een formele setting over wereldproblemen.

De MUN komt voort uit een samenwerking van de Roosevelt Foundation, het V-fonds, de Provincie Zeeland (Four Freedoms door het Jaar heen), het RIAS, het UCR en het Bevrijdingsmuseum. Zij willen het gedachtegoed van de Roosevelts onder jongeren verspreiden en kregen daarvoor steun van het V-fonds.

29 oktober en 10 december: About Freedom 

Tot slot stond op 29 oktober het special event About Freedom op het programma. Een event voor jongeren met filmpjes, lezingen en een live verbinding een aantal mensen die zich dagelijks inzetten voor mensenrechten, waaronder de achterkleindochter van Franklin Roosevelt. Dit project is gefinancierd door het Nationaal Comité en het Vfonds en zou aanvankelijk plaatsvinden in Den Haag. Door omstandigheden kon het daar niet doorgaan. Middelburg werd de nieuwe standplaats. About Freedom gaat op 29 oktober echter ook niet door. 10 December is de Internationale dag van de Mensenrechten. Als de situatie het toelaat hopen we het About Freedom-programma in samenwerking met de landelijke partners op die dag alsnog in Middelburg te kunnen organiseren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden