Foto:

Nieuwe podcast Vrijheidsgasten

  Nieuwsflits

De Vrijheidscolleges starten vanaf 18 november met de podcast Vrijheidsgasten. In deze nieuwe podcast interviewt journalist Nicole Terborg sprekers van de Vrijheidscolleges over hoe hun visie op vrijheid is ontstaan. In de eerste editie van Vrijheidsgasten vertellen onder anderen Rajae el Mouhandiz, Robert Vuijsje, Angelique Houtveen, Eric Corton, Lucas de Man en Fresku over hoe zij vrijheid beleven en invullen. 

Vanaf 18 november is de eerste aflevering beschikbaar in de meeste podcast-apps en daarna staat er om de twee weken een nieuwe aflevering online.

Persoonlijke gesprekken
De Vrijheidscolleges bestaan sinds 2013 en hebben de afgelopen jaren vele sprekers gehad die in de aanloop naar 5 mei colleges gaven over vrijheid. Nu daagt de Vrijheidscolleges deze sprekers uit in de podcast Vrijheidsgasten om terug te blikken op hun woorden van destijds en bespreekt Nicole Terborg hoe ze nu in het leven staan. Wat is hun visie op vrijheid? Door welke persoonlijke ervaringen is deze gevormd? Wat voor een effect heeft deze bijzondere coronatijd op hen? Esther Lubberding directeur van de Vrijheidscolleges; “Eigenlijk is deze podcast Vrijheidsgasten een verdieping op wat we al deden met de colleges. Deze vorm geeft meer ruimte voor een persoonlijk gesprek en achtergrondinformatie. We hopen dat deze interviews de luisteraars aanzetten om na te denken over de rol van vrijheid in hun eigen leven. Door de Corona weten we in Nederland dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is.”

Vrijheid is voor iedereen anders
Nicole Terborg, een ervaren radio- en televisiemaker, bespreekt met iedere Vrijheidsgast in ongeveer een uur hoe hun visie op vrijheid is ontstaan. Wat vinden ze belangrijk? Zo vertelt 3FM DJ Angelique Houtveen over haar gezondheid en wat voor een effect heeft dat heeft op haar gevoel van vrijheid. Houtveen; “Gezondheid is voor mij het allerbelangrijkste. Als je iets hebt, als je niet vrij kunt functioneren, omdat je lichaam je tegenhoudt dan ben je niet echt vrij om de dingen te doen die jij graag zou willen. Want dat is vrijheid.” Presentator Eric Corton vertelt in zijn aflevering onder andere over het opgroeien in het door oorlog getekende Oosterbeek en zijn keuze om onlangs te stoppen met drinken van alcohol. Corton; “Drinken we alcohol omdat we het willen? Of omdat het de norm is?”
Theatermaakster Rajae El Mouhandiz vertelt over hoe haar grootouders zich verzette tegen hun bezetter. “Ik denk dat het mijn taak is als kind van een verzetsstrijder om mijn grootvader en iedereen om hen heen te eren.” De Vlaamse kunstenaar en presentator Lucas de Man vertelt in zijn interview openhartig over dat hij als kind moeite had met de zin van het leven. “Echte vrijheid zit in je hoofd.” Ook wil hij dat we anders gaan denken over ‘maakbaarheid’ en hij benadrukt het belang van dialoog. “We leven in een over-communicatieve wereld, maar we luisteren heel slecht naar elkaar,” aldus De Man. Terborg: “De sprekers zijn bijzonder openhartig en daardoor zijn het interviews geworden die je bijblijven en inspireren.”

De podcast Vrijheidsgasten staat in Itunes, Spotify en de meeste andere podcast-apps. Om de twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidscolleges.nl De podcast is mogelijk gemaakt door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De Vrijheidscolleges worden ondersteund door het vfonds en de Roosevelt Foundation.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden