Sparen met de spaarpaal


Foto:

Sparen met de spaarpaal

  Nieuwsflits

KOUDEKERKE - Gedeputeerde Harry van der Maas, voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), en Pieter Wisse, wethouder van de gemeente Veere, hebben vrijdag 20 november 2020 het startsein gegeven voor de Safety Safe/spaarpaal in de Middelburgsestraat in Koudekerke. 

De spaarpaal is voorzien van een snelheidsmeter en beloont goed rijgedrag met geld voor een zelfgekozen verkeersveiligheidsspaardoel. De spaarpaal staat vanaf 20 november vier weken in de Middelburgsestraat.

“Binnen de bebouwde kom vinden er helaas nog te vaak verkeersongevallen plaats doordat er te hard wordt gereden. Samen met de buurt vragen we met deze actie op een positieve manier aandacht voor veilig rijgedrag en het houden aan de snelheid van 30 km/u”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas.

Spaardoel

Omwonenden zijn nauw betrokken bij de spaarpaalactie. Na de digitale buurtbewonersbijeenkomst op 2 november hebben omwonenden gestemd op één van de drie zelfgekozen spaardoelen om de verkeersveiligheid in de straat te verbeteren. Tijdens het digitale startmoment op 20 november is het spaardoel bekend gemaakt. De buurt heeft gekozen voor een 30 km uiting op het wegdek eventueel samen met snelheidsremmende ribbels op het wegdek.

“De dorpsraad en de bewoners aan de Middelburgsestraat geven aan dat het snelheidsprobleem aandacht nodig heeft. Met het plaatsen van de spaarpaal is die aandacht er weer volop. Dit is weer een extra moment om mensen bewust te maken van hun rijgedrag.  Dit is goed voor de straat, buurt en wijk. Verkeersveiligheid kent ook een sociaal aspect: rekening houden met elkaar”, aldus wethouder mobiliteit Pieter Wisse.

Safety Safe spaarpaal

De spaarpaal is een middel om in een straat waar te hard wordt gereden de gemiddelde snelheid naar beneden te krijgen. Vooral binnen de bebouwde kom wordt de 30km/u vaak overschreden. Het ROVZ heeft begin dit jaar alle Zeeuwse gemeenten gevraagd om een straat aan te melden met snelheidsproblemen. Gemeente Tholen (Koningin Julianastraat in Tholen) en gemeente Veere (Middelburgsestraat in Koudekerke) hebben hierop gereageerd. In beide straten is tegemoet gekomen aan het verzoek om de Safety Safe spaarpaal te plaatsen en hiermee aandacht te besteden aan het snelheidsprobleem in deze straten. Het vervolg van de aanpak gebeurt in 2021 met de campagne Bedankt dat je langzamer rijdt!

Kosten

De financiering van de Safety Safe is in handen van de Provincie Zeeland en het ROVZ. Het spaardoel betaalt de gemeente waar de spaarpaal staat.
 

De digitale videoboodschap voor het startmoment van de Safety Safe kunt u bekijken op de website gemeente Veere.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden