KNRM reddingjaar 2020 zat vol corona-effecten


<p>FOTO: KNRM Neeltje Jans</p>

FOTO: KNRM Neeltje Jans

(Foto: KNRM Neeltje Jans)

KNRM reddingjaar 2020 zat vol corona-effecten

  Nieuwsflits

ZEELAND - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar met grote verschillen vergeleken met de jaren ervoor. Het effect van corona was zichtbaar in alles wat zich open om het water afspeelde. Opmerkelijk genoeg steeg het aantal hulpverleningen, maar daalde het aantal personen dat daarbij betrokken was.

Door de coronamaatregelen van maart tot juni kwam de watersport landelijk veel later op gang dan normaal. Met een totaal van 2.633 acties landelijk was 2020 toch het drukste reddingsjaar ooit. Het aantal geredde en geholpen personen is 10 procent lager dan voorgaande jaren. Dat wordt ongetwijfeld veroorzaakt door de coronamaatregel om met minder mensen bijeen te zijn. Dus ook met minder mensen op één vaartuig. Ook het stilliggen van de chartervaart, die normaal gesproken grote aantallen passagiers aan boord heeft, zorgt voor minder opvarenden in de statistiek.

Zeeuwse zomer

Voor de meeste Zeeuwse stations was een geringe daling in hulpacties waarneembaar, namelijk 293 ten opzichte van 315 in 2019. Opvallend was wel de stijging in de hulpverleningen aan watersporters op relatief beschut water, met name op het Veerse Meer. Daar waren vooral meer surfers, kleine zeilboten en kano’s te vinden dan voorheen. Ook door het zomerse voorjaar en de warme zomer trokken mensen vooral naar de stranden. Dat leidde tot veel meer hulpverleningen voor zwemmers en surfers, vooral bij Cadzand, Westkapelle en bij Neeltje Jans. Met name bij station Neeltje Jans zijn opvallend veel medische evacuaties uitgevoerd, zo’n tien procent van alle acties van dit station in 2020.

Acties

Veere was het drukste Zeeuwse station in 2020 en rukte 78 keer uit, tegenover 63 keer in 2019. Minder druk dan het jaar daarvoor was het op Neeltje Jans, waar 69 acties zijn uitgevoerd (tegenover 77 in 2019). Westkapelle rukte 47 keer uit, tegenover 55 keer in 2019. Gevolgd door Hansweert met 26 acties (tegenover 31 het jaar ervoor).

Donateurs

Het aantal donateurs, van wie de KNRM volledig afhankelijk is, bleef in 2020 stijgen. Naar verwachting met zo’n 2.000, waardoor het totaal aantal Redders aan de wal, zoals ze genoemd worden, uitkomt op ongeveer 103.000

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden