Foto:

Actie tegen zwerfkapjes

  Nieuwsflits

OOSTKAPELLE - Rondslingerende mondkapjes zijn veel mensen een doorn in het oog. Overal in het straatbeeld duiken ze op. De vijf Zeeuwse centra voor natuur- en milieueducatie (NME Zeeland) binden de strijd aan tegen het zwerfvuil. Ze stellen grijpers beschikbaar voor inwoners die de zwerfkapjes en ander zwerfafval beu zijn.

Natuur- en Milieu Educatie Zeeland  (NME Zeeland) is samen met de 13 gemeenten al enkele jaren betrokken bij de campagne Schoon Zeeland. Die campagne is bedoeld om inwoners en toeristen bewust te maken van de waarde van een schone provincie, zonder zwerfafval. Dat doen de NME-centra met opruimacties, zoals deelname aan Schone Schelde, met gastlessen en workshops voor basisscholen en kinderopvang in Zeeland en met het beschikbaar stellen van opruimmaterialen. In de zomer zijn op de Zeeuwse stranden teams van Schone jongens en meiden actief die badgasten er op wijzen hun afval mee naar huis te nemen of in de afvalbakken te gooien.

Nuttig
NME Zeeland merkt dat in de coronatijd veel mensen het leuk en nuttig vinden om – al wandelend - zwerfafval te rapen. En nu zoveel wegwerpmondkapjes achteloos of per ongeluk op straat belanden is dat helaas hard nodig ook. De NME-centra helpen de inwoners hier graag bij. Ze haken daarmee aan bij de landelijke campagne #mondkapjegeenzwerfkapje van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation.

Afvalgrijper
Bij het NME-centrum in jouw regio kun je vanaf 25 januari gratis een afvalgrijper lenen om in de eigen omgeving, op een zelf gekozen moment aan de slag te gaan. Met deze grijper hoef je het zwerfvuil niet met de handen op te pakken, maar kun je het zo in een vuilniszak laten vallen en thuis in de grijze container gooien. De NME-centra hebben een beperkte voorraad afvalgrijpers op hun locaties. Per persoon is maximaal 1 grijper beschikbaar. Voor de actie geldt: zolang de voorraad strekt.

Aanvragen
Wil je ook zwerfkapjes en ander zwerfvuil opruimen in jouw buurt? Vraag dan een afvalgrijper aan. Dit kan bij TerraMaris in oostkapelle.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden