Foto:

Zeeuwse vrouwen veranderen met zestiende-eeuws kookboek uw eettafel

  Nieuwsflits

ZEELAND - In een live internet-uitzendingduiken op woensdag 24 februari van 15.00 tot 16.15 uur de Zeeuws-Vlaamse Vrouwen Van NU met geïnteresseerde kijkers in de smaakvolle geschiedenis van de kookkunst.

Marleen Willebrands, auteur van het bekroonde Excellente Kookboek, neemt de kijkers mee naar 1593. Dan publiceert geneesheer Corolla Battus, een vluchteling uit Gent, in Dordrecht zijn verzamelde receptuur. Dit kookboek is hertaald en kreeg eind 2020 de Gerrit Komrij Prijs. Marleen Willebrands en haar team hebben de recepten van Battus bewerkt en klaargemaakt voor de moderne eettafel. 

In deze internet-uitzending daagt Marleen iedereen uit om zelf eens een 16e -eeuws gerecht klaar te gaan maken. De presentatie van mevrouw Willebrands is onderdeel van een digitaal drieluik: in de uitzending toont mevrouw Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum in Middelburg, een schilderij dat betrekking heeft op de culinaire geschiedenis. Zij haakt hier op in met een groente- en fruitstilleven van de 17e -eeuwse schilder Coorte uit IJzendijke. 

In het derde deel worden vanuit boekhandel van de Sande in Terneuzen boekentips gegeven over 16e  en 17e -eeuwse boeken. Met dit digitale magazine wil het Zeeuws-Vlaamse team van Vrouwen van NU in het huidige uitdagende tijdsgewricht actief verbindingen leggen met leden en geïnteresseerde vrouwen in het Nederlandse taalgebied. 

Vanuit de tv-studio’s in Kloosterzande wordt dit digitale magazine voor Vrouwen van Nu verzorgd. Er is aandacht voor het functioneren van de Zeeuwse GGD-priklocatie in Goes en voor bloemsierkunst (floriste Annelies van Damme uit Kloosterzande). De rubriek ‘Vrouw en Bedrijf’ belicht dilemma’s van ondernemers in coronatijd. Andere onderwerpen zijn: eenzaamheid-preventie met concrete tips, de KWF-thuismarathon enzovoort.

In Zeeland zijn er ruim 1.100 Vrouwen van Nu. Voor onder andere de digitale uitzending en informatieverstrekking wordt gebruik gemaakt van Facebook (@vrouwenvannuterneuzen) en twitter (TerneuzenVvN @n_terneuzen). 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden