<p>Al het beeldende werk van Hoenderop gaat over het verbinden van mensen. &quot;Alle mensen zijn verbonden met elkaar. Overal en altijd. Via verhalen, via belevenissen en via waar ze wonen, werken en leven.&nbsp;</p>

Al het beeldende werk van Hoenderop gaat over het verbinden van mensen. "Alle mensen zijn verbonden met elkaar. Overal en altijd. Via verhalen, via belevenissen en via waar ze wonen, werken en leven. 

(Foto: Zeus Hoenderop)

Op zoek naar De Schat van Vlissingen

  Nieuwsflits

VLISSINGEN -  Al acht weken lang publiceert Zeus Hoenderop wekelijks een online interview met Vlissingers. Vlissingers van jong tot oud en van beroemd tot voormalig onbekend. En al die Vlissingers hebben minstens één ding gemeen, namelijk dat ze verbonden zijn met andere mensen in de Scheldestad. Ook, of misschien juist, in deze bijzondere tijd.

Iedere maandag vanaf acht uur ‘s ochtends zijn deze interviews te volgen via de website van deze krant, www.de-faam.n. Nu al acht weken lang en het einde van de serie is nog lang niet in zicht volgens maker Zeus Hoenderop.

Opmerkelijk

In de interviews komen Vlissingers in alle soorten en maten aan het woord. In hun eentje, of samen met de buurvrouw. Een interviewserie waarin zowel kinderboekenschrijver Wim Hofman als de eigenaar van een kickboksschool aan het woord komen over hun stad mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. ‘Iedereen heeft zijn eigen verhaal bij haar of zijn stad Vlissingen,’ vertelt Hoenderop. ‘En iedereen is op een eigen manier trots op onze stad.’ Deze positiviteit is een belangrijk gegeven in de verhalen die Hoenderop de kijkers wil meegeven.

Mariniers

‘Vlissingen is zoveel meer dan de stad waar de mariniers niet naartoe willen. In de periode dat de verhuizing van dit legeronderdeel naar deze mooie stad speelde, is er onterecht zoveel negatiefs over Vlissingen uitgestort. mede daar wil ik een tegenwicht aan geven,’ aldus de beeldend kunstenaar. ‘Mijn interviews zijn letterlijk en figuurlijk een antwoord op de vraag hoe Vlissingers hun eigen stad beleven, wat er voor hen waardevol is in hun woonplaats en hoe ze dat willen delen met hun stadgenoten.’

Contact

Al het beeldende werk van Hoenderop gaat over het verbinden van mensen. “Alle mensen zijn verbonden met elkaar. Overal en altijd. Via verhalen, via belevenissen en via waar ze wonen, werken en leven. De essentie van mijn werk is het tonen van deze verbondenheid. “Wie ben je en wat raakt jou?” Zeker nu in deze coronatijd vooral afstand gehouden moet worden en het lijfelijke sociale leven platgelegd is, staat deze verbondenheid op de waakvlam. Daar wil ik graag weer een laaiend vuur van maken en ik hoop dat deze interviewserie daar zijn steentje aan bijdraagt.”

De Schat

De serie is voorlopig nog niet af, maar een echte einddatum heeft Hoenderop niet in beeld. Ook is hij zelf razend benieuwd wat De Schat van Vlissingen uiteindelijk zal blijken te zijn. De geïnterviewden zullen dit uiteindelijk zelf aangeven. Na een eerste begin geeft de ene gast geeft de volgende aan of Zeus spreekt zelf iemand aan of ontmoet iemand en op deze manier laveren de interviews door heel de Vlissingse samenleving. Het zou zelfs kunnen gebeuren dat de serie verder uitwaaiert over Walcheren. De serie heeft een open eind, maar loopt zeker door zolang als de coronacrisis aanhoudt.

Meedoen

Mocht jij ook enthousiast zijn over je eigen stad aan de Schelde en je dit enthousiasme en deze trots met iedereen willen delen, dan kun je jezelf aanmelden bij Zeus Hoenderop via zeushoenderop@gmail.com 

Goodwillambassadeur

Toen de discussie over de marinierskazerne op zijn hoogtepunt was, was Zeus Hoenderop al vol overtuiging goodwill-ambassadeur voor Vlissingen. Hij zette zijn tentje op bij de ingang van de beoogde kazerne en nodigde mariniers uit om daar zelf in gesprek te gaan met échte Vlissingers, in plaats van zich te verlaten op negatieve berichtgeving uit den lande.

Nieuwe werkelijkheid

Hoenderop: “Help de winkeliers met het opzetten van goede webshops, nu het publiek de weg daarheen massaal heeft gevonden. Op die manier komt het centrum vrij voor echte ontmoetingsplaatsen als mini-theaters, kunstateliers en kleinschalige winkels.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden