<p>Martin van Gurp poseert hier bij het crashmonument in Heinkenszand. De buurman van Martin van Gurp is 92 jaar en maakte als Nieuwdorps jongetje de Tweede wereldoorlog mee. &quot;Al een uur tevoren hoorde je de vliegtuigen uit Engeland aankomen. Dat waren vijfhonderd bommenwerpers met daarbij nog tweehonderd jachtvliegtuigen. Het duurde drie uur voordat zo&#39;n formatie overgevlogen was. En na een paar uur kwamen ze weer terug, opnieuw een overtocht van drie uur&quot; &nbsp;<br>Voor meer informatie zie www.wingstovictory.nl &nbsp; FOTO: FRANK HUSSLAGE</p>

Martin van Gurp poseert hier bij het crashmonument in Heinkenszand. De buurman van Martin van Gurp is 92 jaar en maakte als Nieuwdorps jongetje de Tweede wereldoorlog mee. "Al een uur tevoren hoorde je de vliegtuigen uit Engeland aankomen. Dat waren vijfhonderd bommenwerpers met daarbij nog tweehonderd jachtvliegtuigen. Het duurde drie uur voordat zo'n formatie overgevlogen was. En na een paar uur kwamen ze weer terug, opnieuw een overtocht van drie uur"  
Voor meer informatie zie www.wingstovictory.nl   FOTO: FRANK HUSSLAGE

(Foto: Frank Husslage)

Zeeuwse vliegtuigcrashes compleet op online-kaart

  Nieuwsflits

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Zeeland maar liefst 627 vliegtuigen verongelukt. Tot nu toe waren die door de mensen van Wings to Victory gedocumenteerd door punaises op een fysieke landkaart. Sinds dit weekend zijn ze voor iedereen terug te vinden op een digitale kaart met eindeloos veel informatie.

ZOUTELANDE - “Die kaart was zó vol geprikt met punaises, dat hij onoverzichtelijk werd. En meer dan een foto van die kaart op onze website was het tenslotte ook niet,” vertelt Martin van Gurp, de bestuurssecretaris van Wings to Victory. “Via sociale media kwamen we terecht op een website over het Britse Bomber Command, waar we een interactieve pagina vonden over vliegtuigen die in Gelderland gecrasht waren,” gaat van Gurp verder. Uiteindelijk kwam Wings to Victory terecht bij de maker van deze pagina, Jan van Lohuizen.

Inventariseren

“Hij wilde ons graag helpen. Als wij de data zouden leveren, zou hij voor ons ook zo’n pagina van Zeeuwse crashsites maken.” Met nog drie andere vrijwilligers heeft van Gurp zo’n 200 uren gestoken in deze inventarisatie, waarna Van Lohuizen deze verwerkte tot de kaart die afgelopen weekend online ging.

Data

De kaart is nu functioneel, maar gaat nog veel verder uitgebreid worden. “Alle kennis uit onze databank gaat gekoppeld worden aan deze kaart. denk daarbij aan foto’s van de bemanningsleden, namen, de verslagen van de Duitse afweerschutters. De geschiedenis van de 627 in Zeeland neergestorte vliegtuigen wordt hiermee zo veel mogelijk tot leven geroepen.”

Crashmarkers

Gevraagd naar verdere plannen vertelt Van Gurp: “Naast de diverse monumenten Zeeland al kent, gaan we alle vindplaatsen markeren met crashmarkers met daarlangs een fietsroute. Via QR-codes op deze markers kunnen bezoekers via hun telefoon meteen alle informatie over die plek en het verongelukte vliegtuig kunnen oproepen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden