<p>Marja Geerse en Bram de Muijnck tussen kunstwerken van Kasper De Vos. FOTO: Theo Rietveld</p>

Marja Geerse en Bram de Muijnck tussen kunstwerken van Kasper De Vos. FOTO: Theo Rietveld

(Foto: )

Wel eens een blauwe banaan gegeten?

  Nieuwsflits

De KinderKunstWeek (KKW) viert feest! Dit jaar gaan kinderen tussen 4 en 12 jaar op zoek naar voedsel in de kunst. Wie zitten er achter dit idee? Hoe krijg je honderd basisscholen zover om mee te doen en waarom is kwaliteit zo belangrijk? Ik vraag het aan Marja Geerse en Bram de Muijnck van de Commissie KinderKunstWeek.

door Theo Rietveld

TERNEUZEN  - Telefoon. Marja Geerse en Bram de Muijnck horen zojuist dat de honderdste school zich heeft aangemeld. En dat terwijl de corona maatregelen het niet toelaten kinderen kunst te laten kijken in musea, het CBK of in het atelier van een kunstenaar. De start vindt op 3 maart digitaal plaats met de vertoning van de film over Kasper De Vos en zijn kunst. Bram: “Stel dat we nu geen corona hadden gehad. Dan hadden we groots willen uitpakken bij de start van de KKW op 3 maart. Met verschillende scholen uit de Zeeuwse regio, de presentatie van de kunstenaar van dienst, Kasper De Vos, alles met een sprankelend feest in Studio A58. Dit jaar dus geen centrale opening in een school of theater. Daarom komt nu op 3 maart het filmpje van de KKW online.”

Het begin

Waarom wel een Kinderboekenweek en geen Kinderkunstweek? Die vraag stelden Marja Geerse en Bram de Muijnck niet letterlijk, maar zo is het wel begonnen. Marja: “Daarbij moet zeker de naam van John Louws, onze eerste projectleider, worden genoemd. Vanuit hun onderwijsverleden zijn ze gaan zoeken naar mogelijkheden om kinderen zich te laten verwonderen over kunst. Bram en ik beseften tien jaar geleden al hoe belangrijk kunst in de school kan zijn.” Bram: “We zijn alle jaren trouw gebleven aan onze uitgangspunten: de KKW is bedoeld voor 4 tot 12-jarigen in het basis- en speciaal onderwijs, kent een jaarlijks thema en een kunstenaar die voor de kinderen een kunstwerkje maakt.” Marja: “We zijn met 27 scholen begonnen en hebben er nu al honderd.”

Ontwikkeling

De KKW is voor kinderen van groep 1 tot en met 8, in regulier en speciaal onderwijs. Ze maken op een speelse manier kennis met kunst. Het ideeënboek bevat informatie over de kunstenaars, geselecteerde werken, kinderkunstopdrachten en het digitaal leslokaal. Bram: “Vanaf 2017 is meer ingezet op het digitaal maken van het lespakket. Dit jaar gebruiken we voor het eerst de term digitaal leslokaal. Ik lees dat leerkrachten elke dag tien minuten met kinderen kunnen praten over een kunstwerk dat op het digitale schoolbord is te zien. Dat kan het hele jaar door. Marja Geerse schrijft de teksten en ideeën, Martien Luteijn is meer dan een vormgever in dit project. Hij levert de beelden, komt met suggesties en ontwierp het KKW-logo en het stripfiguurtje Paletje, dat overal terugkomt.” Marja: “We kennen elkaar al zo lang dat we elkaar makkelijk aanvullen in woord en beeld. De essentie van de KKW is dat kinderen leren kijken naar kunst.”

Bram: “In april bedenken we het thema en laten de scholen dit zo gauw mogelijk weten. Op die manier kunnen zij daarmee rekening houden in de jaarplanning. De KKW is niet vakgericht. Het kan overal worden ingezet. Leren kijken moet dezelfde plek krijgen als leren lezen, schrijven en rekenen. Kijken verrijkt. Kijken verbaasd en kijken leert je ontdekken. Over tien jaar honderd scholen?”

De tentoonstelling die het CBK sinds 24 februari tot en met eind mei heeft samengesteld, is misschien te bezoeken door de kinderen als er meer versoepelingen komen. In de expositieruimte staan werken van de Vlaamse kunstenaar Kasper De Vos. Daarnaast zijn een aantal Zeeuwse kunstenaars uitgenodigd om hun visie te geven op dit jubileumthema van de KKW.

Thema dit jaar: Niet te eten! ...

Voedsel in de kunst. Heb je wel eens een blauwe banaan gegeten? Of een houten appel van twee meter gezien? En een pindavloer in een museum? Nu nog meer ideeën en een digitaal leslokaal.
Kijk eens op www.kinderkunstweek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden