<p>De Koningin Emma zal na terugkomst eerst gerestaureerd en gerenoveerd worden. Dit gaat gebeuren bij Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost, die het project mede ondersteunt.&nbsp;</p>

De Koningin Emma zal na terugkomst eerst gerestaureerd en gerenoveerd worden. Dit gaat gebeuren bij Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost, die het project mede ondersteunt. 

(Foto: )

Koningin Emma komt weer thuis

  Nieuwsflits

Als het meezit, krijgt de vroegere PSD-boot Koningin Emma een plekje in de Dokhaven in Vlissingen. Het schip werd in 1933 voor de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD) gebouwd op scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Als het aan PSDnet.nl ligt, krijgt de Emma een ligplaats op deze historische plek: het Scheldekwartier in Vlissingen.

vlissingen - PSDnet.nl heeft investeerders gevonden die met liefde voor de historie het schip een nieuwe bestemming willen geven als onder meer een bed & breakfast. Daarnaast biedt het fraaie schip met een open autodek van 248 vierkante meter genoeg ruimte voor kleinschalige horeca. Er is een verzoek gedaan aan de gemeente Vlissingen voor een ligplaats in het Scheldekwartier. De gemeente heeft hierin een meer dan positieve grondhouding getoond en het verzoek in behandeling genomen.

Pakjesboot en bordeel

De laatste jaren heeft de voormalige veerboot Koningin Emma onder de naam Estrella gevaren vanuit Scheveningen. Dit begon in 1975, de Estrella is dan ook met recht een bekendheid in Scheveningen. Ook werd het schip jaarlijks gebruikt als Pakjesboot tijdens de Sinterklaasintocht in de Hofstad, een enkele maal ook voor de landelijke intocht. De Koningin Emma heeft belangrijke rollen vervuld voor Zeeland. Ze deed dienst als gevorderde mijnenlegger van de Koninklijke Marine, kwam onder vuur en schot tijdens de Meidagen van 1940, en was de enige nog operationele veerboot gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook deed ze dienst als hulpschip tijdens de Watersnoodramp, was ze werk- en accommodatieschip voor de Deltawerken en nog veel meer. Het schip De Koningin Emma heeft een lengte van 58 meter en was als motorschip zeer modern in 1933. Door de bouw van de Zeelandbrug in 1965 werd de Emma niet veel later overbodig als veerboot. Na de PSD-dienst werd de Emma zelfs verbouwd tot bordeel in Rotterdam. Halverwege de jaren zeventig kwam de Koningin Emma als Estrella in de vaart als sportvissersschip vanuit Scheveningen, tot eind 2020.

Binnen enkele weken keert de 88-jarige oude dame op eigen kracht terug naar de Zeeuwse wateren. Op dit moment kunnen we nog geen exacte datum noemen, maar die wordt tegen die tijd aangekondigd op PSDnet.nl. De binnenkomst zal goed te zien zijn vanaf de Boulevard van Vlissingen, de plek waar in 2003 en 2004 de laatste PSD-dubbeldekkers werden uitgezwaaid.

Kijk in de Faam van woensdag 10 maart voor meer informatie en leuke foto’s van Emma

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden