<p>Project van Bevelanden Wonen in Goes West. Hier komen nieuwbouw huur- en koopwoningen in de Naereboutstraat, Pasteurstraat en (foto)Willem Barentzstraat. FOTO: Leon Janssens</p>

Project van Bevelanden Wonen in Goes West. Hier komen nieuwbouw huur- en koopwoningen in de Naereboutstraat, Pasteurstraat en (foto)Willem Barentzstraat. FOTO: Leon Janssens

(Foto: )

Dringen op de Zeeuwse woningmarkt

  Nieuwsflits

Gemeenten krijgen in totaal 266 miljoen euro om met spoed 45.000 nieuwe huizen te bouwen. Dat maakte minister van Wonen Kajsa Ollongren (D’66) 18 februari bekend. In totaal krijgen dertig woningbouwprojecten extra geld van het kabinet. Het geld komt uit een pot van in totaal 1 miljard euro. Het kabinet stelde deze post op Prinsjesdag 2019 in om de woningnood aan te pakken. Veel bouwprojecten lopen nu spaak vanwege de corona- en stikstofcrisis en doordat gemeenten te weinig geld hebben om grond bouwrijp te maken. Op dit moment komt Nederland ruim 300.000 woningen te kort. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, maar geen cent naar zuidwest Nederland. Zeeland deelt niet mee met de 266 miljoen. Toch worden in Zeeland grote woningprojecten gerealiseerd waar grote belangstelling voor is. Zoals het Essenveld in Middelburg, vierhonderd woningen, waar vorige week al meer dan vijfhonderd aanmeldingen voor binnen kwamen.

ZEELAND - Beveland Wonen in Goes is een woningcorporatie die is ontstaan na een fusie tussen RWS partner in Wonen en R&B Wonen. Zij verhuren woningen aan personen die niet op eigen kracht in hun woningbehoefte kunnen voorzien. Met circa 11.000 woningen is dit in Zeeland één van de grootste woningcorporaties. Woningen worden verhuurd via Zuidwestwonen in de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. “Er zijn veel woningzoekenden, vooral in Goes en omgeving. De vraag is groter dan het aanbod”, zegt Peter Sandee, projectmanager bij Beveland wonen. “Wij hebben nieuwbouw en grote projecten zoals in Goes in de verzetsheldenbuurt waar 138 oude woningen vervangen worden door 112 nieuwe woningen. Eenzelfde project loopt in Goes West in de Naereboutstraat, Barentzstraat en Pasteurstraat. Daar komen levensloopbestendige- en eengezinswoningen. Totaal 65 waarvan 44 huur- en 21 koopwoningen. Dat schiet op want daar is enkele weken geleden het hoogste punt al bereikt. Op zich valt dat niet tegen want je moet wel rekening houden met corona maatregelen. Deze huizen in Goes-West zijn al uitgegeven en waren snel weg. Zowel de huur- als de koophuizen. ” Bij de nieuwbouw ligt het accent op duurzaam. Zo blijven de woonlasten stabiel. Een win-win situatie. Voor de toekomst heeft Bevelanden Wonen meer projecten onder handen. Zo loopt in Rilland een groot project voor 49 levensloopbestendige woningen, worden in de gemeenten Reimerswaal en Borsele 300 woningen vervangen en worden er nog nieuwbouwprojecten op diverse locaties, onder meer in Goes West, uitgevoerd.

Jonge starters

“Met woningbouw is ons bedrijf goed bezig. Projecten in de toekomst komen er en gaan altijd door”, zegt Freddie van Drongelen, eigenaar van Bouwbedrijf Rijk in Heinkenszand. “Het is eigenlijk een beetje dubbel want nu gaan we als een raket. Tussen nu en eind oktober 2022 zitten wij zo goed als vol. Maar straks, wat is het dan? De markt voor nieuwbouw is wat minder. Verbouw, renovatie en onderhoud komt steeds vaker voor. Door invloed van de corona is er ook meer geld te besteden en dat komt aan de woningen ten goede. Dat merken wij, onderhoud en service zijn belangrijke punten. In de woningmarkt zie je dat wanneer iemand een nieuw huis heeft, zijn oude huis te koop komt, en dat is zo verkocht. Vaak door mensen uit de Randstad die hier naar toe komen. Dat hoor je ook van je contacten in de makelaardij. Het gaat hard. Een project met woningen is zo weg. Persoonlijk vind ik dit wel jammer voor de jonge starters want die hebben weinig kans. Grote projecten komen, de bouw gaat altijd door. Niet altijd op nieuwe locaties. Steeds meer wordt er gebouwd op bestaande locaties waar oude panden gesloopt worden en er nieuwbouw voor in de plaats komt.” Bouwbedrijf Rijk is actief op de Bevelanden en op Walcheren. Onder meer in Goes-Oost, de verzetsheldenbuurt, en appartementen in Buiten De Veste, de Piet Heinstraat.

Zuidwestwonen

Voor het huren van een huis in Zeeland kom je al gauw terecht bij Zuidwest Wonen. Een overkoepelend orgaan dat verhuur van woningen beheert voor Beveland Wonen, L’escaut en Woongoed Middelburg. Voor een huurwoning, is men aangewezen op de plaatselijke woningbouwcorporaties en incidenteel een makelaar of individuele huiseigenaar. In Vlissingen zijn L’escaut Woonservice en Woonburg de twee corporaties die woningen in Vlissingen aanbieden.
Hun aanbod staat samen met Woongoed Middelburg op de website van Zuidwestwonen. Zo ontstaat een compleet overzicht van alle huurwoningen in de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. L’escaut Woonservice heeft een huurwoningaanbod van ongeveer 6.500 woningen en appartementen in Vlissingen en Oost-Souburg, waaronder ook een gevarieerd aanbod op het gebied van studentenhuisvesting. Woonburg heeft een gevarieerd aanbod van zo’n 2.000 huurwoningen, verspreid over 17 kernen en buurten in Walcheren. Woonburg heeft speciale aandacht voor personen die zich in een kwetsbare positie op de woningmarkt bevinden.

Woningtoewijzing

Op zoek naar een andere woning kan een weg zijn met strubbelingen en spanning door oorzaken waar je zelf de hand niet in hebt. Elna en Dick Reijnhout uit Goes doorliepen dit traject. “Wij hadden de pech dat na een lange periode van wachten er veranderingen kwamen”, aldus Dick. “Wij wonen in de Populierenstraat en stonden al meer dan tien jaar uit voorzorg op de wachtlijst. Als je lang op die lijst staat kwam je eerder in aanmerking voor een huis. Dat is een paar jaar geleden landelijk veranderd. De wachtlijst telde niet meer mee en je moest iedere drie jaar opnieuw inschrijven bij Zuidwestwonen. Wij wilden een levensloopbestendige woning. Na een paar flinke teleurstellingen door afwijzing waarvan één zelfs op het laatste moment, is nu een levensloopbestendige woning in de Naereboutstraat in Goes-West toegewezen. Deze zomer kunnen we verhuizen.”

Stemgedrag

Het was indertijd een politieke beslissing om de toewijzingsregeling te veranderen. Heeft dat bij de komende verkiezingen nog invloed op het stemgedrag van Reijnhout? “Ik ga stemmen, maar hoe of wat, ik heb wat twijfels. De programma’s van diverse partijen hebben overeenkomsten. Daar moet ik nog eens goed over nadenken.”

Op 17 maart mogen alle stemgerechtigde Nederlanders stemmen op degenen door wie zij vertegenwoordigd willen worden in de Tweede Kamer. Kiezers moeten de Nederlandse nationaliteit hebben,18 jaar of ouder zijn en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement ofwel de Staten-Generaal genoemd. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten.

In de aanloop naar deze verkiezingen laat De Faam vier weken lang Zeeuwen aan het woord, over wat zij vinden dat Zeeuwse belangen zijn waar de landelijke politiek zich mee bezig zou moeten houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden