<p>Hoewel Natuurmonumenten blij is met de belangstelling voor de natuur, is de hoop wel dat mensen bewuster en met meer respect omgaan met de natuur.</p>

Hoewel Natuurmonumenten blij is met de belangstelling voor de natuur, is de hoop wel dat mensen bewuster en met meer respect omgaan met de natuur.

(Foto: )

Meer overtredingen in natuurgebieden

  Nieuwsflits

Het aantal overtredingen in Zeeuwse natuurgebieden in beheer bij Natuurmonumenten is in 2020 verdubbeld ten opzichte van 2019 en steeg van 300 naar bijna 600 overtredingen. Het ging met name om bezoekers die buiten de paden liepen, loslopende honden door rustgebieden en hangjongeren in de nachtelijke uren.

ZEELAND - Terwijl veel openbare voorzieningen, pretparken en winkels sloten tijdens de lockdown, bleef de natuur open voor het publiek. Dat resulteerde in een forse toeloop naar de verschillende natuurgebieden in Zeeland. “Nooit eerder was het zo druk in onze gebieden”, vertelt boswachter en boa Jerry Meijs van Natuurmonumenten. “De natuur was nog zo’n beetje de enige plek waar mensen naartoe konden. Als gastheer heten wij ook iedereen welkom. Alleen helaas zagen we ook dat een deel van de bezoekers zich niet hield aan de regelgeving.” Naast boa bevoegde boswachters kan Natuurmonumenten ook rekenen op de ondersteuning van vrijwillige boswachters, die als gastheer of gastvrouw mensen welkom heten en bezoekers op de regels wijzen.

Volgens Jerry Meijs is er in veel gevallen een waarschuwing gegeven, toch gingen 118 mensen op de bon. “Veelal mensen die zich ver buiten de paden bevonden en dwars door de rustgebieden struinden, maar ook loslopende honden die door gesloten gebieden het wild opjaagden.” Daarnaast is er opvallend veel zwerfafval gevonden in de natuurgebieden, van mondkapjes tot toiletpapier. Ook kregen de boswachters van Natuurmonumenten vaker met nachtelijk bezoek te maken.

Hoewel Natuurmonumenten blij is met de belangstelling voor de natuur, hoopt de natuurbeschermingsorganisatie wel dat mensen bewuster en met meer respect omgaan met de natuur. “We zien de recreatieve druk op de natuurgebieden enorm toenemen”, vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. “Daar was voor de pandemie al sprake van, en dat is door de lockdown alleen maar verder toegenomen. Leefgebieden van dieren en planten staan steeds meer onder druk en rustgebieden dreigen hun functie als rustplek voor de dieren te verliezen.” In een promotiecampagne dagen natuurpartijen bezoekers uit om ook eens minder bekende gebieden te bezoeken dan de doorgaans toch al drukbezochte gebieden. “De Zak van Zuid-Beveland bijvoorbeeld”, vertelt Paul Begijn. “Een verrassend en veelzijdig landschap waarin je in alle rust kunt genieten van prachtige kreken en welen en mooie kleinschalige cultuurlandschappen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden